7 °C Budapest
Szabadbattyán, 2021. augusztus 15.Árkba borult autóbusz az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak.MTI/Mihádák Zoltán

Még tart a helyszínelés: itt van minden, amit a vasárnap reggeli busztragédiáról eddig tudni lehet

2021. augusztus 15. 11:59

Nyolcan meghaltak, nyolcan súlyosan, negyvenen pedig könnyebben megsérültek a hajnali balesetben. A sérülteket már elszállították, de a helyszínelés még mindig tart. Komoly torlódásra lehet számítani az M7-es autópályán. 

Árokba borult egy autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon vasárnap hajnalban öt óra előtt néhány perccel – közölte a rendőrség. A buszon több mint ötven ember utazott. Eddig ismeretlen a magyar rendszámú jármű felborulásának oka.

Eddig annyi ismeretes, hogy a helyszínen nyolc ember életét vesztette, ketten súlyosan és negyvenen könnyebben sérültek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője reggel kilenc óra után arról beszélt az MTI-nek, hogy nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. Győrfi Pál közölte: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben. A sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. A közszolgálati televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a halálos áldozatok között nincs kiskorú. A Telex úgy tudja, hogy a nagyrészt budapesti és székesfehérvári utasok közül mindenki megvan, nem keresnek senkit.

Az Index Olvasója a helyszínen járt a baleset idején. Arról számolt be, hogy Horvátországból tartott hazafelé a busz, egynapos kiránduláson vettek részt. Így idézte fel a látottakat:

Előttünk jött haza a busz a határon, egynapos kiránduláson voltak Horvátországban, ahogy mi is. A határ után láttuk meg, hogy az árokban az a busz van, amely előttünk haladt folyamatosan. Ahogy láttuk, mi történt, mi voltunk az elsők, akik megálltak segíteni a buszról. Rémes látvány fogadott. A sofőreik előtt le a kalappal, mentek segíteni azonnal. Tűzoltók, mentők, rendőrök nagyon gyorsan a helyszínen voltak.

Meg nem erősített információk szerint a balesetet megelőzően a busz valami miatt a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel a leállósáv irányába letérni, és eltalálta a felüljáró jobb oldali pillérét, ezt követően borult árokba – számolt be az M1 televízió helyszíni tudósításában. A baleset viszonylag nagy sebesség mellett következett be, esélyes, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett. Úgy tudni, hogy egyébként a jármű vezetője is elhunyt a balesetben.

A sérültek mentése lezajlott 

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője reggel nyolc óra után az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a buszban rekedt 14 utast a tűzoltók szabadították ki. Az ő mentésük befejeződött, már elszállították őket további kivizsgálásra. A többi utas saját erejéből hagyta el a járművet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók állományába tartozó 15 tűzoltó vett részt a rendkívül összetett mentésben a katasztrófavédelmi mentésirányítás vezetésével, valamint a mentőkkel és a rendőrséggel összehangoltan. A cél a bennrekedt utasok mielőbbi kimentése volt, amit az oldalára fordult jármű eleje és vége felől hajtottak végre feszítővágókkal. A Szabó-Bisztricz Anett elmondta, a mentéskor több ülést, illetve plafonra rögzített monitort kellett kivágni ahhoz, hogy hozzáférjenek az utasokhoz. 

Szabó-Bisztricz Anett közlése szerint a busz átszakította a szalagkorlátot, illetve az autópálya-felüljáró hídpillérének is nekiütközött. A helyszínre érkezett egy tűzoltódaru is, amely akkor kap majd szerepet, amikor a jelenleg is zajló helyszínelés befejeződött, és megkezdődhet a műszaki mentés.

Az utat lezárták, a torlódás még most is hatalmas

A helyszínen teljes útlezárást rendeltek el. A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál terelték le az autópályáról, visszatérni a következő felhajtónál lehetséges, a 63-as számú főútról. Az M7-esen utazn nyaralóknak érdemes felnézni az Útinform oldalára  az indulás előtt, mivel a lezárás hossza nehezen megbecsülhető. Attól is függ majd, hogy a műszaki mentéshez végül milyen megoldást választanak a szakemberek, illetve hogy a darunak mennyi helyre lesz szüksége a jármű kiemeléséhez – hívta fel a figyelmet Szabó-Bisztricz Anett.

Az Útinform arról adott hírt, hogy  vasárnap reggel az M7-es ellentétes, a Balaton felé vezető oldalán három személyautó is összeütközött. A baleset Velence térségében, a 44-es kilométernél történt. A reggeli helyszíni tudósítások szerint y a Szabadbattyán környékén történt baleset helyszínén teljes az útzár, de a Balatonra tartó oldalon is nagyon lassan haladtak a járművek. Az autósok kíváncsian bámészkodtak, emiatt nagyobb torlódás alakult ki a környéken. A Balaton felé tartó oldalon történt balesetben szerencsére komolyabb sérülés nem történt és az Útinform tájékoztatása szerint 11 órára azon a szakaszon megszűnt a torlódás.

Címlapkép: Mihádák Zoltán, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem