Sunset Scene of The Hungarian Parliament, the Chains Bridge and Danube Rive, Budapest, Hungary

Tényleg kampó Budapestnek? Ezért jön borzasztó kevés turista a fővárosba

2021. július 26. 11:10

Az elmúlt 30 évben soha senki nem mutatta meg a magyaroknak, hogy ez a főváros milyen szép hely. De tényleg ez az oka, hogy nincsenek haza turisták a fővárosban? Estleg túl drága nekik? Olvasóinkat kérdeztük, szerintük mi áll valójában a jelenség hátterében: egészen meglepő eredmény született.

Aki sétálgatott mostanában Budapest belvárosában, a Váci utcában, vagy a híres Vörösmarty téren, annak feltűnhetett, hogy valami hiányzik az utcaképből, méghozzá az ilyenkor szokásos külföldi turisták. Hogy ennek mi az oka, mindenki számára egyértelmű. A pandémia.

És bár sok országgal köttetett kölcsönös védettségi igazolvány elfogadási megállapodás, a fontosabb turistaküldő országokkal nem. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb országban a kormányzat amellett kampányol, hogy a lakosság lehetőség szerint ne utazzon külföldre, részben a járvány megfékezésének érdekében, és persze a gazdaság jobban szereti, ha az emberek otthon költik el a pénzüket. A belföldi turista mindenhol úgy kell most, mint egy falat kenyér.

Éppen ezért ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt korábban, a fővárosi szállodák gyakorlatilag már le is mondtak a szezonról, legjobb esetben is 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

De mi a helyzet a mi belföldijeinkkel?

Úgy tűnk a magyarok körében sem népszerű a főváros, ennek az egyik legfőbb oka az, hogy

Budapest megismerése iránti vágy ma nincs felkeltve.

Pedig az mindenki számára egyértelmű, hogy a csak úgy lehetne megmenteni a fővárost, ha az előttünk álló nyári, kora őszi hónapokban idehozzuk a magyar turistákat. Egyelőre ez még nem sikerült. Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezetője szerint ennek részben az az oka, hogy  az elmúlt 30 évben soha senki nem mutatta meg a magyaroknak, hogy ez a főváros milyen szép hely.

De a szakemberekén kívül kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért megkértük őket, szavazzanak: miért nem mennek Budapestre belföldi turisták? Több mint 3500 válasz érkezett, az eredményeket az alábbi grafikonon ábrázoljuk.

Ahogy a grafikonon is jól látszik, a legtöbben úgy gondolják, a válaszadók több mint 33 százaléka, hogy Budapest koszos, zsúfolt, rossz a levegője – ezért nem népszerű a magyarok körében. Szintén sok szavazatot kapott az „Inkább külföldre mennek, ha az ugyanannyiba kerül, vagy még akár olcsóbb is” válasz is: 27 százalék gondolja így. Legkevésbé az igaz olvasóink szerint, hogy Nem vonzzák őket  az fővárosi látványosságok - erre mindössze 2 százaléknyian szavaztak.

Az eredményekből jól kirajzolódik tehát, hogy az általunk megkérdezett szakembernek igaza volt, amikor azt mondta: "Mi az, amit egy zalaegerszegi család lát a fővárosból a mindennapi élete során? Hallja a rádióban a közlekedési híreket, le van zárva az Andrássy út, dugó van, ezenkívül lát a Híradóban adott esetben kormányzati intézményeket, hivatalokat, autóba beszálló és onnan kiszálló embereket. Ez semennyire sem vonzó, és emiatt senki nem akar Budapestre jönni."

Éppen ezért fontos lenne, hogy amikor egy család tervezi a nyaralását, akkor legalább a lehetséges úti célok között ott legyen Budapest. Aztán lehet, hogy nem ezt választják, de legalább a lehetőségek közé kerüljön be.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?