7 °C Budapest
Sunset Scene of The Hungarian Parliament, the Chains Bridge and Danube Rive, Budapest, Hungary

Tényleg kampó Budapestnek? Ezért jön borzasztó kevés turista a fővárosba

2021. július 26. 11:10

Az elmúlt 30 évben soha senki nem mutatta meg a magyaroknak, hogy ez a főváros milyen szép hely. De tényleg ez az oka, hogy nincsenek haza turisták a fővárosban? Estleg túl drága nekik? Olvasóinkat kérdeztük, szerintük mi áll valójában a jelenség hátterében: egészen meglepő eredmény született.

Aki sétálgatott mostanában Budapest belvárosában, a Váci utcában, vagy a híres Vörösmarty téren, annak feltűnhetett, hogy valami hiányzik az utcaképből, méghozzá az ilyenkor szokásos külföldi turisták. Hogy ennek mi az oka, mindenki számára egyértelmű. A pandémia.

És bár sok országgal köttetett kölcsönös védettségi igazolvány elfogadási megállapodás, a fontosabb turistaküldő országokkal nem. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb országban a kormányzat amellett kampányol, hogy a lakosság lehetőség szerint ne utazzon külföldre, részben a járvány megfékezésének érdekében, és persze a gazdaság jobban szereti, ha az emberek otthon költik el a pénzüket. A belföldi turista mindenhol úgy kell most, mint egy falat kenyér.

Éppen ezért ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt korábban, a fővárosi szállodák gyakorlatilag már le is mondtak a szezonról, legjobb esetben is 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

De mi a helyzet a mi belföldijeinkkel?

Úgy tűnk a magyarok körében sem népszerű a főváros, ennek az egyik legfőbb oka az, hogy

Budapest megismerése iránti vágy ma nincs felkeltve.

Pedig az mindenki számára egyértelmű, hogy a csak úgy lehetne megmenteni a fővárost, ha az előttünk álló nyári, kora őszi hónapokban idehozzuk a magyar turistákat. Egyelőre ez még nem sikerült. Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezetője szerint ennek részben az az oka, hogy  az elmúlt 30 évben soha senki nem mutatta meg a magyaroknak, hogy ez a főváros milyen szép hely.

De a szakemberekén kívül kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért megkértük őket, szavazzanak: miért nem mennek Budapestre belföldi turisták? Több mint 3500 válasz érkezett, az eredményeket az alábbi grafikonon ábrázoljuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy a grafikonon is jól látszik, a legtöbben úgy gondolják, a válaszadók több mint 33 százaléka, hogy Budapest koszos, zsúfolt, rossz a levegője – ezért nem népszerű a magyarok körében. Szintén sok szavazatot kapott az „Inkább külföldre mennek, ha az ugyanannyiba kerül, vagy még akár olcsóbb is” válasz is: 27 százalék gondolja így. Legkevésbé az igaz olvasóink szerint, hogy Nem vonzzák őket  az fővárosi látványosságok - erre mindössze 2 százaléknyian szavaztak.

Az eredményekből jól kirajzolódik tehát, hogy az általunk megkérdezett szakembernek igaza volt, amikor azt mondta: "Mi az, amit egy zalaegerszegi család lát a fővárosból a mindennapi élete során? Hallja a rádióban a közlekedési híreket, le van zárva az Andrássy út, dugó van, ezenkívül lát a Híradóban adott esetben kormányzati intézményeket, hivatalokat, autóba beszálló és onnan kiszálló embereket. Ez semennyire sem vonzó, és emiatt senki nem akar Budapestre jönni."

Éppen ezért fontos lenne, hogy amikor egy család tervezi a nyaralását, akkor legalább a lehetséges úti célok között ott legyen Budapest. Aztán lehet, hogy nem ezt választják, de legalább a lehetőségek közé kerüljön be.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem