Letenye, 2020. július 11.Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelõ elõtt, Letenyénél 2020. július 11-én. A határátkelõnél 2 órás várakozással kell számolni, mert a horvát hatóságok kötelezõen regisztrálják belépõket. Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.MTI/Varga György

Horvátországba mész nyaralni? Ezt indulás előtt intézd el, különben gond lesz a határon

2021. július 23. 16:45

Idén is rengeteg magyar utazik Horvátországba nyaralni, ám indulás előtt érdemes még itthon elvégezni a pandémia miatt bevezetett szükséges adminisztrációt, különben baj lehet a határon. Mutatjuk lépésről lépésre, hogy csináld!

Friss felmérések szerint a magyarok körében idén is népszerű lesz Horvátország, Ausztria mellett itt töltik el legtöbben a vakációt. Aki oltakozott, és túl van már a második oltáson is, az minden gond nélkül beléphet az orszgába, pontosabban, ha itthon elrendezett előtte minden szükséges adminisztrációt.

A magyar oltási igazolványon kívül ugyanis szükség lehet még az EU-s dokumentumra is, valamint az előzetes regisztrációra. A lépések viszonylag egyértelműek, ám most szemléletesen végig vezetjük olvasóinkat a procedúrán, ami tényleg nem több egy 15 perces műveletnél. Az információgyűjtést érdemes a Konzuli Szolgálat Utazási Tanácsok oldalával kezdeni, ahol részletesen lehet tájékozódni az egyes országokban érvényes beutazási feltételekről, méghozzá naprakészen.

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolvánnyal. Ám Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter május 5-én.

A digitális COVID igazolvány felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Annak sem kell aggódni, akit az EMA által el nem ismert vakcinával oltottak be, ő is kaphat EU-s Covid-igazolványt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül. 

Mire van még szükség a horvátországi beutazáshoz?

Érvényes úti okmányokon és a magyar védettségi igazolványon kívül szükség van még regisztrációra is: a határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. Javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.

A regisztrációhoz szükség lesz az Uniós digitális Covid-igazolványra, annak is a .pdf változatára, melyet az alábbi módon szerezhetünk be,

Aki rendelkezik ügyfélkapuval, annak egyszerű a dolga, csak annyit kell tennie, hogy felmegy az eeszt.gov.hu oldalra, és itt az Uniós digitális igazolvány buborékra kattint.

Majd ismét az uniós digitális covid-igazolvány (első) buborékra:

És a piros Start gombra:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen a ponton a rendszer átirányít az Ügyfélkapu oldalára. Lépjünk be az azonosítónkka! Majd az eeszt oldalán a TAJ számunkat fogja kérni a rendszer, hogy beazonosítson minket.

Ezek után, ha sikeres volt az azonosítás a három lehetséges igazolvány közül nekünk a kiutazás előtti regisztrációhoz az Oltási igazolványra lesz szükségünk (persze, aki tesztigazolvánnyal utazik, vagy gyógyultságival, az itt ez utóbbiakat is be tudja szerezni)

Ha a dokumentum megvan, akkor az Enter Croatia oldalán regisztráljuk magunkat és útitársainkat – erre magyar nyelven is lehetőségünk van.

Van EU digitális COVID tanúsítványa? kérdésnél így mi már bátran kattinthatunk ai igen gombra, hiszen le van töltve a gépünkre.

Más dolgunk nem maradt az adatok kitöltése után, mint feltölteni a kért dokumentumot. A Válaszson gombra tessenek kattintani!

Gyereknek szabad az út

Horvátország irányába a 12 év alatti kiskorúak szintén mentesülnek a beutazási korlátozások alól, amennyiben a velük együtt utazó szülő vagy felnőtt kísérő rendelkezik digitális COVID igazolvánnyal. 

Kölcsönös megállapodás

az alábbi országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló magyar (plasztik) védettségi igazolvánnyal:

 • Albánia
 • Bahrein
 • Ciprus
 • Cseh Köztársaság
 • Észak-Macedón Köztársaság
 • Georgia
 • Horvátország
 • Kazah Köztársaság
 • Marokkó
 • Moldova
 • Mongólia
 • Montenegró
 • San Marino
 • Szerb Köztársaság
 • Szlovákia
 • Szlovénia
 • Törökország
 • Ukrajna

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05