16 °C Budapest
Balatonfenyves, 2021. június 22.Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt.MTI/Varga György

43 balatoni strand kapott kitüntetést: ezek a fejlesztések várhatók a jövőben

2021. július 14. 19:53

Folytatódik az országos strandfejlesztő program; az eddigi 4 ütemben, 11,5 milliárd forint támogatással 114 strandfejlesztés zárult le az ország természetes fürdőhelyein, az újabb, ötödik ütemben pedig további 3 milliárd forint fordítható a fejlesztésre - jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója szerdán a Balatoni Szövetség (BSZ) strandminősítő ünnepségén Balatonfenyvesen, ahol 43 balatoni strand kapott Kék hullám zászló minősítést.

Juhász Szabolcs elmondta, az MTÜ kormánytámogatással négy éve elindított programjában eddig 97 balatoni strandfejlesztés 9 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott. Sok balatoni strand teljesen megújult, aminek szerepe lehet abban, hogy minden korábbinál többen neveztek idén a strandminősítő megmérettetésére - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a várakozások szerint az idei nyári szezon a vírushelyzet ellenére kiemelkedő lesz; az előfoglalások számának folyamatos emelkedése azt mutatja, jó esély van arra, hogy a tavalyi, sőt a tavalyelőtti adatokat is felülmúlják az ideiek.

A külföldiek érdeklődésében is élénkülés tapasztalható az európai nyitásnak és az ország biztonságos járványkezelésének köszönhetően, a belföldi turizmus pedig új lendületet vett - fogalmazott. A foglalások száma 68 százalékkal emelkedett az egy hónappal ezelőttihez képest; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ júliusra 3,3 millió, míg augusztusra már 2,1 millió vendégéjszaka foglalást rögzített - mondta.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a kormány pár hete fogadta el a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát. A korábbi, 2017-ben elfogadott stratégia fejlesztésorientált szemléletét az értékesítési és marketing fókuszú politika váltja fel, ami nem jelenti azt, hogy a fejlesztések ne folytatódnának - hangsúlyozta. A strandfejlesztő programról szólva felidézte,

a cél, hogy 2030-ig megújuljanak és európai színvonalúvá váljanak a magyar szabadvízi strandok.

A Kék hullám zászló minősítéseket kiosztó ünnepségen Lombár Gábor, a BSZ elnöke a strandfejlesztéseket azért is nagyon fontosnak nevezte, mert a Balatonhoz érkező vendégek leginkább ezeken mérik le a térség, illetve a helyi szolgáltatások színvonalát. Üdvözölte, hogy az MTÜ-vel együttműködve felmérést készíthettek arról, milyen fejlesztéseket tartanának fontosnak a helyi települések a jövőben.

A rendezvényen Fadgyas Erzsébet Somogy megyei tisztifőorvos elmondta, idén a Balaton déli, somogyi partján 64 strand működését engedélyezték, amelyek nagy része szabadstrandként üzemel.

Folyamatos a strandok minőségének monitoringozása. A somogyi part mérési eredményei alapján elmondható, hogy kiváló a Balaton vízminősége, és a déli parton az alga sem jelent meg eddig

- közölte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára arról beszélt, hogy a Kék hullám zászló strandminősítést 2004 óta, immár 18. alkalommal hirdette meg az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség. A június 21-én indult bejárásokon a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai is helyszíneltek. Az elnyert zászlókon egytől öt csillagig kaptak értékelést a megmérettetésen induló strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, -tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát a meder állapotával együtt, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, az utóbbinál fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét, és az étel-ital választékot is.

Az idei strandminősítő verseny győztese a legtöbb pontszámot elérő csopaki Községi strand lett. Ebben az évben is - csakúgy mint tavaly - különdíjjal jutalmazták a járványügyi védekezésben legfelkészültebbeket: a balatonföldvári Keleti strandot, a vonyarcvashegyi Lido strandot és a balatongyöröki Községi strandot.

A strandminősítő megmérettetésre benevezettek közül 24 balatoni strand nyert el ötcsillagos, 16 strand négycsillagos, és 3 strand három csillagos Kék hullám zászlót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem