6 °C Budapest
Side view of beautiful mature woman wearing sunglasses enjoying at beach. Young smiling woman on vacation looking away while enjoying sea breeze wearing straw hat. Closeup portrait of attractive girl relaxing at sea.

A maszk után jöhet az új védőeszköz: erre figyelmeztetnek a nyáron

2021. július 3. 12:09

Egyre kevesebb helyen kell a szájat és az orrot, ám a felhőtlen napsütésben kényelmesebb lehet a szemet eltakarni. Sokan csupán divatos kiegészítőként hordanak napszemüveget, az egyéni védőeszköznek minősülő termékeknek mégis szigorú előírásoknak kell megfelelniük - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében.

Megjegyezték, hogy az ITM nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozata visszatérő elemeként idén is húszféle napszemüveget ellenőrzött. Az UV-szűrés szempontjából mindegyik eleget tett a követelményeknek, ezúttal sérülésveszélyeset sem találtak a szakemberek. Az egyik napszemüveget tényleges adottságainál gyengébbként sorolta be a gyártója, mégis éppen azt kellett a vásárlóktól visszahívni.

A napszemüvegek lencséi ma már szinte kivétel nélkül színezett polikarbonátból készülnek. Ez az anyag az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet, sötét színe pedig csökkenti a napsugárzás zavaró hatását. Az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma június végéig összesen húsz felnőtt és gyermek napszemüveget fényáteresztését, szerkezeti kialakítását és lencséit ellenőrizte. Mindegyik UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt 100 százalékos értéknek, hiszen legalább 99,5 százalékban valóban megszűrik a káros napsugárzást - írták.

A gyártók öt kategóriába sorolják be a napszemüvegeket aszerint, hogy azokat milyen erősségű napsugárzás elleni védelemre ajánlják. E jelöléseket a terméken vagy címkéjén kell feltüntetni. A felnőtteknek kínált termékek egyikét a laboratóriumban mérthez képest eggyel alacsonyabb kategóriába sorolták. Hiába véd azonban így az ígértnél jobban a napsugárzás ellen a lencse, ha már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan. Egy gyermek napszemüveggel ugyanez esett meg, viselése mégsem jelent veszélyt a kicsikre, hiszen nem ülhetnek benne volánhoz. A részletes vizsgálati eredmények a Fogyasztóvédelmi Portálon érhetők el - ismerteti az ITM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem