Megszületett a döntés: kiszivárogtak az új EU-s utazási szabályok

Megszületett a döntés: kiszivárogtak az új EU-s utazási szabályok

2021. május 19. 15:45

Megegyeztek az Európai Unió országai arról, hogy megnyissák határaikat azon utazók előtt, akik már be vannak oltva. A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az EU-ba karantén nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést.

Egyezségre jutottak az EU-s tagországok arról, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhat be minden olyan turista, aki már be van oltva - írja a Bloomberg.

A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az EU-ba karantén nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést, ami azt jelenti, hogy a 14 napos új esetszám kevesebb, mint a 100 ezer lakosra jutó 75 fő – írja a lap két forrásra hivatkozva.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el és nem sokkal később életbe is lépnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.

Európában ezek alapján tehát az alábbiak szerint szabadon utazni:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Az EU-s állampolgárok közül azok mentesülnek a karantén alól, akiknek lesz védettségi igazolványa, amely megmutatja, hogy már teljes védettséget élvez az oltások után, vagy már igazoltan felgyógyult a betegségből vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.
  • A nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott.
  • Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat. Ami biztos, hogy a beutazóknak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen.
  • A fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzettel összhangban. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt. Ezt a fehér listán a hírek szerint még a héten közzéteszi az EU.
  • A Bloomberg arról is ír, hogy a fehér listára kerülő országok listáját a tagországok csütörtökön vitatják majd meg, de a lap szerint minden bizonnyal rákerül az USA, ahol jelentősen csökkent az esetszám az utóbbi időszakban.

Az új szabályok mindemellett egy vészféket is beépítenek, ami lehetővé teszi a tagországoknak, hogy visszaállítsák az utazási korlátozásokat azon országokkal szemben, ahol ismét felfutna a járvány. Az Európai Bizottság már korábban jelezte igényét, hogy egy ilyen korlátozást Indiával szemben mindenképpen fel kellene venni EU-szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?