11 °C Budapest

Pünkösdkor nyithatnak a szállodák: itt a magyar turizmus pesszimista forgatókönyve

2021. január 19. 16:23

A jelenleg érvényben lévő korlátozások pünkösdig fennmaradhatnak - ez áll abban, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége küldött a tagjainak. Ezt a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatására alapozzák. Pünkösd vasárnap idén május 23-ra esik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége levélben próbálja felkészíteni tagjait a legrosszabb forgatókönyvre. Flesch Tamás, a szövetség elnöke a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy valóban küldtek egy levelet a tagoknak, mert felelősségüknek érzik, hogy felkészítsék őket.

A jelenlegi helyzet alapján erre a forgatókönyvre van a legnagyobb esély. Egyelőre nehezen képzelhető el, hogy ez másként lesz

- tette hozzá Flesch. A levél szerint a járványhelyzet se Magyarországon, se Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket.

A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük. Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen

- áll a levélben. A szövetség szerint az állami támogatásokkal is csak a károkat tudják enyhíteni, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Elmondásuk szerint mindent megtesznek, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalnak a minél jelentősebb állami segítség érdekében. 

A járvány terjedésének megfékezése érdekében november elején jelentette be Orbán Viktor az éttermek bezárását és csak a házhoz szállítás lehetséges. A szállodák pedig csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a korlátozások február 1-ig vannak érvényben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Friss!
"Alaptalan és felelőtlen rémhír az MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnökének azon állítása, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek.

Magyarország Kormánya ilyen döntést nem hozott. A brüsszeli forrásból érkező vakcinák nem elegendőek a tömeges oltás elindításához, ezért a Kormány Kínával és Oroszországgal is tárgyal a vakcinák tömeges beszerzéséről, hogy mielőbb elinduljon a tömeges oltás Magyarországon. Ezt követően, ahogy lehet, azonnal kinyithatnak a szektorban működő vállalkozások" - közölte a MTÜ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm