23 °C Budapest

Mostantól ezeket a jegyeket nem lehet beszerezni a BKK automatáiból: súlyos hiba történt

2020. október 3. 13:33

A Budapesti Közlekedési Központ számos lépést tett annak érdekében, hogy megelőzze a Repülőtéri járatra való jegyvásárlást. Ennek legfontosabb részeként módosíttatta az automaták szoftverét, amelyből már nem vásárolható meg a Repülőtéri járatra szóló termék. Emellett a Mobiljegy applikációban is megszűnt a jegy értékesítése. A hajókra szóló jegyek inaktiválása jövő héten történhet meg. A közlekedésszervező társaság elismeri a felelősségét, és ismételten köszöni a Közlekedő Tömeg észrevételét. A fel nem használt Repülőtéri vonaljegyek eladásából származó bevételt jótékony célra fordítja, illetve díjmentesen visszatéríti az ügyfelei részére.

 

A koronavírus-járvány miatt 2020. április 1-jén leállt a 100E reptéri busz közlekedése. Erről a BKK még tavasszal tájékoztatta az utasokat. Mivel a leállást eredetileg csak rövid időre tervezték, ezért továbbra is lehetett elővételben jegyet váltani a járatra. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében:

 • április 1-jétől a BKK pénztáraiban és ügyfélközpontjaiban kiemelt figyelmet fordítottak azokra az ügyfelekre, akik Repülőtéri vonaljegyet kívántak vásárolni. Az ilyen érdeklődőkkel közölték, hogy bár elővételben megvásárolható a jegy, azonban a járat bizonytalan ideig nem közlekedik.
 • Július közepe óta a fel nem használt jegy teljes vételárát visszatérítik a BKK ügyfélközpontjaiban, kezelési költség nélkül.
 • A mobilapplikációban vásárolt Repülőtéri vonaljegyet szintén vissza lehet váltani. Ilyenkor jóváírják az összeget az ügyfél belső egyenlegén, ami a későbbiekben felhasználható egy másik termék vásárlására.
 • Ha valaki nem kíván a visszaváltásával foglalkozni, akkor a jegyet felhasználhatja egy későbbi utazása során.

Kijavította a hibákat a BKK

Az eddigi intézkedések ellenére az elmúlt fél évben több, mint 15 ezren vásároltak Repülőtéri vonaljegyet. A Repülőtéri járatok mellett, a pandémia miatt el nem indított BKK hajókra vonatkozó termékek is kaphatók voltak az elmúlt hónapokban az automatákból. Ezek a jegytípusok egyébiránt a hajókat érintő, rendszeres téli üzemszüneti időszakban is elérhetők. Az áprilistól szeptember végéig tartó szezonban összesen 78 felnőtt és 37 gyermek jegyet adott el a társaság 46.948 forint értékben. A további felesleges vásárlások megelőzése érdekében a BKK számos lépést tett:

 • a Mobiljegy applikációból azonnal, már a Közlekedő Tömeg Egyesült figyelemfelhívásakor törölte a Repülőtéri vonaljegyet;
 • a szolgáltató segítségével módosította az automaták szoftverét, így már nem érhető el a Repülőtéri vonaljegy a gépekben;
 • a hajókra váltható jegyet várhatóan jövő héten inaktiválják az automatákban;
 • a következő időszakban jelentősen nő a 100E járat közlekedésével kapcsolatos tájékoztatók száma;
 • ma már nem csak a kiemelt helyszíneken, hanem az összes jegyautomata képernyőjén megjelenik a repülőtéri járat leállításáról szóló információ;
 • a fel nem használt Repülőtéri és hajó vonaljegyek árát továbbra is díjmentesen visszatérítik a BKK ügyfélközpontjaiban;
 • a külföldi állampolgárok is visszaválthatják a feleslegesen megvásárolt jegyet, anélkül, hogy Magyarországra utaznának. Elég, ha online módon igazolják a vásárlást a BKK ügyfélszolgálatának előírásai alapján.

A BKK vállalja a felelősséget

A BKK eltökélt célja, hogy közszolgáltatóként nyitott, transzparens módon működjön. Éppen ezért ismételten köszöni, hogy a Közlekedő Tömeg Egyesület felhívta a figyelmet a 100E járattal és a hajókkal kapcsolatos hibára. Egyúttal elnézést kér azoktól az utasoktól, akiknek ez a mulasztás felesleges kiadást okozott. A BKK természetesen vállalja a felelősséget. 

 

Az eset kivizsgálása után a hibás döntésekben résztvevő munkatársakat figyelmeztetésben részesítették, illetve a mulasztás miatt munkaviszony megszüntetésére is sor került. Emellett a társaság lépéseket tesz azért, hogy az intézményi kultúrában jobban előtérbe kerüljön az ügyfélközpontúság, ennek köszönhetően a jövőben ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló eset.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, hogy a fel nem használt vonaljegyek eladásából származó 14 millió forint bevételt jótékony célra fordítja az év végéig. Nem titkoltan a BKK szeretne ezekkel a lépésekkel példaként szolgálni a közpénzekkel gazdálkodó intézmények számára.

Egy gomb kiiktatása 1,4 millió forint

A Közlekedő Tömeg Egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzés után a Budapesti Közlekedési Központ azonnal felvette a kapcsolatot az automatákat üzemeltető T-Systemsszel, ugyanis a BKK a jelenleg működő jegyértékesítő automaták 2013-ban megkötött szerződése szerint nem tud közvetlenül, saját jogosultsággal termékeket módosítani a készülékekben. Azaz, nem rendelkezik megfelelő szintű, közvetlen hozzáféréssel az automatákat irányító rendszerhez. A szolgáltató a hét évvel ezelőtt kötött egyezmény alapján 1,4 millió forintos árajánlatot adott a gombok kiiktatására, így a Repülőtéri és a hajó jegy vásárlására szolgáló funkciók deaktiválásáért 2,8 millió forintot fizet a BKK. A gombok visszaállítása várhatóan hasonló költséget emészthet fel.

 

(címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM