13 °C Budapest

Itt a kormány új gigacsomagja: több ezer magyar munkahelyet mentenének meg

2020. szeptember 24. 10:35

"Fókuszban a turizmus - Az új Széchenyi Turisztikai Kártya" címmel tartott sajtótájékoztatót a Magyar Turisztikai Ügynökség. A teljes új, 0 százalékos hitelkonstrukció sok hazai vállalkozásnak jelenthet komoly segítséget a bajban.

Az ágazati szereplők megsegítése kiemelt célja az MTÜ-nek, mivel a járvány következtében a magyarturizmus 60 nap alatt a padlóra került: minden szünetelt.

Ez a mögöttünk álló időszak a túlélésről szólt. Magyarországon 2019-ben ez az ágazat még a GDP 19 százalékát adta, 400 ezer ember dolgozott benne. Majd egyik pillanatról a másikra hibernálódott a szektor 

 - mondta el Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. A kritikus 2 hónap után újraindult az ágazat a pünkösdi hosszú hétvégén, majd soha nem látott csúcsot döntött a turizmus 2020-ban. A nyár jelmondata: a belföld az új külföld  volt, a magyarok itthon maradtak. 3 millió magyar nyaralt belföldön csak augusztusban ,300 ezerrel több, mint 2019-ben. Sőt, úgy fest, szeptemberben a vidéki Magyarországon annyit fognak pihenni az emberek, mint tavaly ilyenkor.

Elhúzódó válság

Korábban a legpesszimistább előrejelzések csak őszig tartó krízissel számoltak, de most már látszik, rosszabb a helyzet, mivel a nemzetközi turizmus gyakorlatilag megszűnt. Teljes regenerálódás majd csak a vakcina után lehetséges: 2022-2023-ban lesz csak kilábalás. 2019-hez képest a turizmus globálisan 60-80 százalékkal esik vissza, ez  910-1000 milliárd dolláros mínuszt jelent. Hazánkban is volt munkaerőelbocsátás, likviditási problémák léptek fel, és lassú lesz a visszaépülés, főleg Budapesten. 

A turizmus tipikusan a KKV-k területe, összesen 175 ezer vállalkozás érintett valamilyen formában, ez a nemzetgazdaság tizede: sok család megélhetése kerül veszélybe, így sokan csak hitellel tudják átvészelni ezt az időszakot.

Hamar kiderült tehát, új hitelkonstrukció kialakítására van szükség. A KKV-k likviditási gondjaira a KAVOSZ-nak gyors válasza volt: egy új turisztikai hitelkonstrukció, melynek segítségével vissza lehet emelni a turizmust a korábbi szintre, tehát szektoriális segítség. 

Az Új Széchenyi Turisztikai Kártya rekord idő alatt született meg a turisztikai, illetve vendéglátás szektorban működő mikro-, kis, és középvállalkozások koronavírus világjárvány miatti likviditási nehézségek enyhítésére - mondta el a sajtótájékoztatón Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

Az új Széchenyi Kártya Program új, speciális konstrukciója:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 0 százalékos kamat
  • 0 forint kezelési költség
  • 0 forint itelbírálati díj
  • akár 3 éves futamidő
  • szabad felhasználású
  • akár 250 millió forint hitelösszegig

Olcsó hitelforrás született tehát, mellyel el lehet kerülni a teljes összeomlás: 1, 2, vagy 3 éves folyószámlahitel, hiszen cél, hogy likviditást pumpáljanak a vállalkozásokban. Bármire fel lehet használni, még bérre is, a napi túlélés biztosítására. Decemberig lehet igényelni, de várhatóan meghosszabbodik a határidő. Fedezetmentes, ám csak azok vehetnek rész, akinek a tevékenységi köre megfelelő, és egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik. A múlt évi bevétel 25 százalékát vehetik fel a vállalkozások, vagy a teljes bértömegnek a kétszerese - feltehetően ez lesz a népszerűbb.

Szálloda, kemping, falusi turisztikai szolgáltatók igényelhetik, fontos kiemelni, hogy ez nem nagyvállalati hitel, a KKV-k a kedvezményezettjei: 249 fő foglalkoztatott a felső hatás, vagy 250 millió eurós éves árbevétel. További kedvezményezettek: személyszállítás, rendezvényszervezés, a beutaztatás, utazásközvetítés, rendezvényszervezés iparágakban tevékenykedők. Az összes szórakoztató iparág, szabadidő, wellness-fitness szolgáltatás, de taxisok felé is nyitnának.

A Program hitelkiváltást is tartalmaz, azaz erre is felhasználható.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18