7 °C Budapest

Ezek a legjobb balatoni strandbüfék 2020 nyarán: se zsíros lángos, se vizezett sör

2020. július 23. 14:32

Idén nyáron egyértelműen a Balaton a legnagyobb sláger, már csak a járványhelyzet miatt is. Igaz, hogy a szezon kezdete kitolódott, de mostanra dübörög a partmenti turizmus. Egyre többen ismerik fel a Balaton és környékében rejlő potenciált, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a környék igazán jó vendéglátóhelyei: most megmutatjuk, melyek a tó környékének legjobb strandbüféi.

Az idei nyár nagyban különbözik az eddigiektől, nem csak a szezon kezdete tolódott ki jó pár héttel, elmaradt a külföldi és a hazai turisták egy jó része is. Jó hír viszont a belföldi turizmusnak, hogy a felmérések szerint a magyarok többsége ha utazik, akkor idén valamelyik vidéki helyszínt, elsősorban a Balatont választja. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb összesített adatai szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el, akiknek 89 százaléka belföldi volt.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései a magyar tenger partján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak, 47 százalékuk szállodákban, további 35 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. De nem csak a utazásra és szállásra költünk ilyenkor, hanem étkezésre is - méghozzá egyre jobb helyeken.

Azonban nagyon meg kell válogatni, hova ülünk be ebédelni-vacsorázni a nyaralás alatt. Nyáron a nagy melegben ugyanis sokkal könnyebben belefuthatunk egy-egy romlott ételbe vagy italba. Főként, hogy a nagy tömeg miatt a kevésbé rutinos vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra, amit az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is alátámasztanak.


Ám egyre többen ismerik fel a Balaton és környékében rejlő potenciált, és egyre nagyobb népszerűségnek is örvendnek a környék vendéglátóhelyei. A Magyar Konyha évek óta listázza nem csak a fővárosi, de a tó környéki helyeket is legfrissebb nyári számának gasztrokalauz melléklete több száz balatoni helyet listáz, hogy ne csak hekkben, lángosban gondolkodjanak a nyaralók, hanem kóstolják meg a helyi jellegzetes ízeket is.

 
Az Év Strandétele verseny 2015 óta minden évben a Balatoni KÖR és a We Love Balaton szervezésében valósul meg. A verseny célja a balatoni strandgasztronómia megújítása, hogy a vásárlók ötletes, egészséges, bárhol könnyen és gyorsan elkészíthető, a regionális alapanyagokra támaszkodó ételekkel találkozzanak a strandokon. Az Év strandétele címet megosztva kapta a balatonmáriafürdői Port Étterem BalaToros elnevezésű, újragondolt disznótorosa, valamint az idén megújult alsóörsi Fogas Bisztró Hal erőlevese gombóccal. Az Év felfedezettje pedig a balatonboglári Spéci Hotdog & Krumpli lett.

A kiadvány alapján a 10 legjobb strandbisztró 2020-ban a Balatonnál:

  • A Konyhám - Balatonfenyves
  • Chef Beach - Zamárdi felső
  • Enni jó - Balatonfüred
  • Kalóz standbisztró - Fövenyes
  • Málna büfé - Balatonlelle
  • Nádas - Révfülöp
  • Party Csóka - Balatongyörök
  • Terasz by Bálint - Balatonalmádi
  • Tiki Beach Bisztró - Zamárdi
  • Villa Strandbisztró - Balatonlelle

A Konyhám-ban már korán reggel elkezdődik az élet, a bundáskenyeret itt sonkával, tojással és hollandi habbal tálalják, de szerepel az étlapon pulled pork tortizza, marhapofa sztrapacskával és gambas al ajillo azaz chilis fokhagymás rák is. A Chef Beach idén látványkonyhával bővült, aki erre jár, az feltétlenül próbálja ki a kézműves grillsajtot házi sültburgonyával és friss salátával. Az Enni jó étterem Balatonfüred legszebb partszakaszán, a Tagore sétányon található: egy adag leves 1400-1500 forint, az előétel 1600-2000 forint, főétel 3000 és 3500 forint között vannak. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Kalóz Strandbisztró étlapja ötletes és izgalmas “beach food" kínálaton alapul. A hamburgerek 2500 és 3500 forint között vannak, a strandkaja 1500-3000 forint. A Málna, “csak" egy büfé, de abban professzionális. Dolbert Ferenc séf és felesége, Balássa Bernadett 14 év után Ausztriából tért haza, hogy megvalósítsák álmukat: csináljanak egy jó balatoni helyet. Itt a Gulyásleves 1950 forint, a chili con carne 2500 forint, a rántott fogas zöldséges rizzsel 3200 forint, a foghagymás garnéla friss salátaágyon 2950 forint. A Nádast Schiffer Géza és Bea immár 24 éve viszi: mindent frissen sütnek, jó alapanyagokból dolgoznak, és jóízű a konyha. Nagyjából 20 ételből lehet választani. A Party Csóka 1997-ben nyitott családi étterem. Kínálatukban leginkább a magyar konyha remekei, családi receptek továbbá újhullámos fogások kapnak helyet. Levesek 600-200 forint között vannak, főételek 1500-2500 forint között, a burgerek 1200-2000 forintba kerülnek.

Kocsis Bálint mesterszakács Terasza családias, kötetlen hely, retró székekkel és kanapéval. Levendulás szamócaleves, citromfüves pisztráng, grillezett kecskesajt, a Pörc legjobb családi kolbászai is megjelennek az étlapon. Tavaly júliusban nyitott meg a Villa Strandbisztró egyelőre hagyományos ételeket kínálva a vendégeknek. A design múlt ősztől lassan kialakult, tengerpartias lett, dominál a baba-kék és a fehér. A frissensültek 2000 forint környékén vannak, szendvicsek 1900, tortillák 1200, a hambirger 1600-1800 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm