21 °C Budapest

Ezeket a vendéglőket, strandbüféket, messzire kerüld el: veszélyes lehet!

2020. július 21. 05:39

Hétről hére egyre több magyar érkezik a Balatonhoz, nem csoda, hogy kifejezetten zsúfoltak a strandok, és a büfék. Óvatosnak kell lenni azonban, hiszen ilyenkor nyáron sokkal könnyebben belefudhatunk egy-egy romlott ételbe italba. Nagyon meg kell válogatnunk hát, hova ülünk be.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb összesített adatai szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el, akiknek 89 százaléka belföldi volt.

Júniusban megkezdődött a nyári szezon, a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A térségben is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszakaszám 93 százalékát ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám alapján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak, 47 százalékuk szállodákban, további 35 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg.

De persze ilyenkor nem csak a szállásra és utazásra költünk, hanem a helyi szolgáltatásokra is, például büfékben, éttermekben étkezünk. Azonban nagyon meg kell válogatni, hova ülünk be ebédelni-vacsorázni a nyaralás alatt. Nyáron a nagy melegben ugyanis sokkal könnyebben belefuthatunk egy-egy romlott ételbe vagy italba. Főként, hogy a nagy tömeg miatt a kevésbé rutinos vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra, amit az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is alátámasztanak. Mutatjuk, hogyan ismerheted fel a veszélyes helyeket.

A balatoni strandok jelentős része évről évre egyre rendezettebb, és strandételek is egyre színvonalasabbak, ám azért nem árt óvatosak lenni, és  megválogatni, hova ülünk be ebédelni-vacsorázni a nyaralás alatt. Nyáron a nagy melegben ugyanis sokkal könnyebben belefuthatunk egy-egy romlott ételbe vagy italba. Főként, hogy a nagy tömeg miatt a kevésbé rutinos vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra. Átfogó elemzést egyelőre nem publikált a hatóság az idei szezon ellenőrzéseivel kapcsolatban, de tudni lehet, hogy továbbra is komoly a gond - főként a fővárosi és balatoni - vendéglátóhelyeken:

a zsúfoltság és a szervezetlenség, ami természetesen hatással van az élelmiszerbiztonságra is

Így ismerheted fel a veszélyes helyeket:

  • Az éttermekbe vagy büfékbe betérve mindig ellenőrizzük annak környezetét, ha az nem megfelelően tiszta és rendezett, akkor keressünk másik helyet.
  • Figyeljük meg a vendégteret: kellően tiszta-e, tiszták-e az abroszok, bútorok, ápolt-e a személyzet?
  • Nézzük meg a pincéreket, pultosokat: tiszta ruhát/kötényt viselnek-e. Ha a dolgozók szennyezett ruhában, kötényben, ápolatlan, lógó hajjal, műkörmökkel, kézékszerekkel dolgoznak, akkor joggal feltételezhetjük, hogy az étekre sem fordítanak kellő gondot.
  • Büfé, gyorsétkezde esetében az etetőpultokat, asztalokat érdemes szemügyre venni.
  • Ahol sok a rovar (hangyák, legyek, darazsak) az utalhat a nem megfelelő a tisztaságra.
  • Jó, ha van kézmosási lehetőségünk.
  • Nézzük meg a terítékeket: épek, sérülésmentesek és tiszták-e a tányérok, poharak, evőeszközök, és az étlap.
  • Szennyeződéstől védetten zajlik-e az egyszer használatos poharak, tányérok, papírtálcák, evőeszközök tárolása?

Az étlap is árulkodó lehet...

Ha már bent vagyunk az étteremben, akkor figyeljük meg azt is, hogy az önkiszolgálással elérhető, vagy asztalokon található ételízesítő, só, cukor, stb. védetten, tisztán van-e kezelve?

Olvassuk át az étlapot: a túl széles kínálat nem biztos, hogy jó minőséget is jelent. Szűkös háttérkapacitás mellett előfordulhat, hogy friss étel helyett lefagyasztott és rendelésünk után felmelegített ételt kapunk. Ez alapvetően nem tilos, de jó tudni, hogy készételek és cukrászsütemények esetében egyre gyakrabban alkalmazzák

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Különösen fontos szempont lehet - ha mi magunk, vagy családunk tagja érintett -, hogy milyen módon tudunk tájékozódni az ételek allergén, vagy intoleranciát okozó összetevőiről. Ha nem találunk egyértelmű jelzést arra, hogy hogyan értesülünk az allergénekről, akkor keressünk másik éttermet, olyat, ahol jobban odafigyelnek a vendégre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ma már egyébként a legtöbb étteremről vagy büféről találunk információkat az interneten is, ezért érdemes lehet a vendéglő honlapját is megnézni és elolvasni a véleményeket és hozzászólásokat. Különösen gyorsétkezdéknél, fesztiválokon figyeljük a kínáló pultra kihelyezett ételeket, a hűtők és melegen tartók hőmérsékletét. Ha a kínáló pultban az ételek beszáradtak, langyosan, nem védetten tároltak, ne vásároljuk meg őket.

Ha az étel megkóstolásakor bármi szokatlant, eltérést észlelünk, ne fogyasszuk el!

Mit csináljunk, ha romlott ételt fogyasztunk?

A romlott ételnek általában érzékelhető jelei vannak. Ilyen a íz-, szín-, szag-elváltozás, és az állag megváltozása. Ezeket az ételeket nem szabad megenni. Rosszabb esetben azonban az is előfordulhat, hogy nem látszik az ételen, hogy az már nem ehető (mikrobiológiai állapota, vagy idegen anyag tartalma miatt). Az ilyen esetekben következhet be élelmiszer fertőzés vagy élelmiszer mérgezés. Egészségügyi ajánlások legfőbb tanácsként rendre azt is kiemelik, hogy

különösen kell vigyáznunk a magas fehérjetartalmú ételekkel, mint például a tej és a tojás, de a tésztáknak az újramelegítése sem ajánlott a nagy melegben.

Az élelmiszer okozta megbetegedések leggyakoribb tünetei: hányinger, hányás, hasi panaszok, görcsös fájdalom vagy többszöri ismétlődő hasmenés, hőemelkedés, fejfájás, idegrendszeri tünetek. A tünetek jelentkezésekor - még ha enyhének gondoljuk is - ajánlott orvoshoz fordulni.

Fontos, hogy ha nem megfelelő higiénés körülmények között üzemelő vendéglátó létesítményt találunk, vagy vendéglátóegységben fogyasztott ételtől megbetegedünk, azt a NÉBIH Zöld számán minél hamarabb jelezzük, hogy a szakemberek haladéktalanul kivizsgálhassák az esetet. A bejelentést akár a NÉBIH Navigátor ingyenesen letölthető applikáció segítségével is megtehetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem