Jó hír az Adria szerelmeseinek: újabb enyhítések léptek életbe

Jó hír az Adria szerelmeseinek: újabb enyhítések léptek életbe

MTI
2020. június 9. 20:07

Továbbra sem emelkedett az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok keddi sajtóközleményéből.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint már ötödik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106-re emelkedett. Mindkét áldozat idősotthon lakója volt, és más krónikus betegségekkel is rendelkezett. Az elmúlt két hétben nem haladta meg az egyet a napi új esetek száma. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2130 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 6-an vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

A horvát válságstáb új enyhítéseket jelentett be: június 15-től már nézők előtt lehet sporteseményeket rendezni az országban.

Zágráb, hogy "megmentse" a nyári idényt, május végén teljesen megnyitotta határait több EU-tagállam állampolgárai előtt. Ez azonban nem minden ország viszonozta. Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő kedden bejelentette: Ausztria várhatóan szerdán dönt arról, hogy állampolgárai karanténkötelezettség nélkül térhessenek haza horvátországi nyaralásukról. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) közel húsz százalékát teszik ki, Ausztria pedig a három legtöbb vendégéjszakát adó országok közé tartozik.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában eggyel, 1486-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt két hétben nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

Horvátország és Szlovénia - április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?