-2 °C Budapest

Jó hír az Adria szerelmeseinek: újabb enyhítések léptek életbe

MTI
2020. június 9. 20:07

Továbbra sem emelkedett az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok keddi sajtóközleményéből.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint már ötödik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106-re emelkedett. Mindkét áldozat idősotthon lakója volt, és más krónikus betegségekkel is rendelkezett. Az elmúlt két hétben nem haladta meg az egyet a napi új esetek száma. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2130 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 6-an vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

A horvát válságstáb új enyhítéseket jelentett be: június 15-től már nézők előtt lehet sporteseményeket rendezni az országban.

Zágráb, hogy "megmentse" a nyári idényt, május végén teljesen megnyitotta határait több EU-tagállam állampolgárai előtt. Ez azonban nem minden ország viszonozta. Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő kedden bejelentette: Ausztria várhatóan szerdán dönt arról, hogy állampolgárai karanténkötelezettség nélkül térhessenek haza horvátországi nyaralásukról. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) közel húsz százalékát teszik ki, Ausztria pedig a három legtöbb vendégéjszakát adó országok közé tartozik.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában eggyel, 1486-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt két hétben nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

Horvátország és Szlovénia - április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?