7 °C Budapest

Ezek a legjobb éttermek most Budapesten: itt a friss lista

2019. december 19. 16:25

Év végére akár minden rekordot megdönthet Budapest turisztikai mutatója. A főváros pedig nem csak a külföldi turisták számára vonzó, a belső turizmusban is kiemelt szerepe van, Európa egyik legkedveltebb úticélja. Nem csak a rengeteg látnivaló, kulturális programok, múzeumok, és a pezsgő éjszakai élet teszi vonzóvá a várost, hanem a gasztronómiai sokszínűsége is. A legfrissebb budapesti gasztrokalauz listájára 250 olyan hely került fel, amelyeket bárkinek érdemes meglátogatni, nem csak ínyenceknek. 

Budapest gasztronómia szempontjából is az egyik legsokszínűbb az európai fővárosok között. Időről időre a legújabb trendek is meghódítják a fővárost, a street food például gombamód szaporodtak az elmúlt években, viszont a fine dining terén sem vagyunk lemaradva. A hazai gasztronómia minőségét mutatja, hogy egyre több nemzetközileg is elismert hely van Magyarországon: márciusban például Budapest két luxusétterme, a Babel és a Stand is Michelin-csillagot kapott. A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan 

szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.

A magyar gasztroszakértők az egyik legfontosabb szempontnak tartják egy étterem értékelésekor azt is, hogy helyi alapanyagokat használnak-e a konyhán. Szerencsére amíg tíz évvel ezelőtt még külföldről kellett behozni a minőségi alapanyagokat, ma már ezek a hazai kínálatban is elérhetők. A magyar termelők pedig bekapcsolódtak ebbe az új trendbe, és együttműködnek a vendéglátóhelyekkel, kiszolgálják az új igényeket. 

A vendégek is egyre inkább keresik a kiváló termékeket, amelyeket a kézműves, a szezonális vagy a termelői jelzővel illetnek, Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke szerint, aki úgy véli egy modern nagyvárost nehéz elképzelni minőségi gasztronómia nélkül. Számos kiadvány jelenik meg évről évre, mely a magyaországi gasztronómia csúcshelyeit rangsorolja, ilyen például a Dining Guide, vagy a Magyar Konyha magazin mellékleteként megjelenő gasztrokalauz. Ez utóbbi a frissen megjelent számban huszonöt kategóriában 250 fővárosi vendéglátóhelyet gyűjt össze: nemcsak éttermek, kávézó, cukrászdák között állítottak fel rangsort, közlik többek között a legjobb 10 piaci gasztrohely, ínyencbolt, mentes hely, vagy nemzetközi delikátesz listáját is. A Pénzcentrum most ezekből szemezgetett.

Luxus, gourmet, street food

Nem meglepő, hogy a luxusétterem kategóriájában Szél Tamás és Szulló Szabina, a nyitás után 8 hónappal már Michelin-csillagos helye, a Stand Restaurant; Kelet-Közép-Európa első két Michelin-csillagos étterme, az Onyx és a magyar helyek közül az első Michelin-csillagot megszerző Costes is ott szerepel a top10-ben. A gourmet kategóriában a Borkonyha csapatának új étterme, a Textúra, a belvárosi fine dining fellegvára a Costes Downtown, és az egyszerű, de ízeletes fogásokat és karakteres egri borokat kínáló St. Andrea Wine & Gourmet Bar is a legjobb 10 hely közé kerültek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A streetfood helyek közül magyar és nemzetközi válogatás is készült, olyan közkedvelt helyek végeztek a top 10-es listákon, mint a Bors, Töltő, Hokedli, a Funky Pho, Soul Food, vagy a Kyros Gyros. 

Burgerezők, delikáteszek, gasztro és más

A Kandalló Kézműves Pub, a Bamba Marha Burger és a Vaslap burgerei kiérdemelték, hogy a 10 közé jussanak 2019-ben, delikát üzletek közül pedig A másik bolt, A nagymama házi boltja és a Balassi utcai Culinaris is bekerült a top10-be.A gasztronómiai élményekkel összekapcsolt társas összejövetelek kedvelői figyelmébe ajánljuk a gasztro és más kategóriát: a legjobb helyek kerültek fel, ahol nem csak az étel, a hangulat, programok is kiválók. Bekrült többek között a Jedermann, a Helloanyu! és a Massolit Budapest Books & Cafe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem