21 °C Budapest
Bődületes számok a magyar autópályákon: ennyi ellenőrzés gombócból is sok lenne

Bődületes számok a magyar autópályákon: ennyi ellenőrzés gombócból is sok lenne

2019. szeptember 23. 15:32

Minden téren erőteljes növekedést tapasztalt a nyári hónapokban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Augusztusban az M7-es autópálya napi forgalma megháromszorozódott januárhoz képest, s szinte valamennyi e-matrica típus esetében jelentősen nőtt az értékesített darabszám. A szolgáltató kamerái és szakemberei pedig összesen 123 millió járművet ellenőriztek a nyáron.

Idén júniusban, júliusban és augusztusban összesen 4,6 millió e-matrica talált gazdára, szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint amennyi 2018 nyári hónapjaiban. (A külföldi rendszámra történő vásárlások száma 2,5 millió volt.)

Arányait tekintve a legnagyobb mértékben a motorosok havi matricája nőtt: darabszámban több mint 30, bevételt tekintve közel 24 százalékos a növekedés. A heti (10 napos) matrica helyett ugyanis mindinkább a havi matricát részesítik előnyben a motorosok. Hasonló a tendencia az autósok körében is: a NÚSZ Üzleti Intelligencia Osztálya szerint a heti (10 napos) matrica helyett ma már egyre többen a havi országos, vagy az éves megyei matricát választják. Ennek tudható be, hogy míg a heti matricából 5 százalékkal kevesebb fogyott, addig a havi országosból 16, az éves megyeiből 13 százalékkal több kelt el. A "leghúzósabb" hónap most is augusztus volt: az eladott e-matricák száma meghaladta az 1,7 milliót.

Nemcsak az értékesítés pörgött fel, hanem az útdíjellenőrzés is. A NÚSZ kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet láttak és ellenőriztek - csak augusztusban több mint 45 milliót. Az e-útdíj rendszerben 2,4, az e-matrica rendszerben 4,5 százalékkal növelte az ellenőrzések számát a NÚSZ. (A jogosulatlan úthasználatra vonatkozó adatok feldolgozása jelenleg is tart.)

A nyári balatoni szezon miatt a NÚSZ kiemelten figyelte az M7-es autópálya forgalmának alakulását. Ezen a téren is augusztus volt a legkiemelkedőbb. Szombatonként a sztráda átlagos napi forgalma megközelítette a 45 ezer járművet. Ez majdnem háromszorosa egy átlagos januári szombat forgalmának. A legkevésbé forgalmasnak a keddi napok bizonyultak. A NÚSZ által feldolgozott adatok azt mutatják, hogy a forgalom szempontjából már nincs igazán lényeges különbség a pénteki és a szombati napok között az M7-esen.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?