18 °C Budapest
Sokkoló: ennyien fulladtak idén a Balatonba

Sokkoló: ennyien fulladtak idén a Balatonba

2019. augusztus 9. 08:15

Kiderült, hányan fulladtak idén a Balatonba, és hány embernek kellett segíteni a vízirendészeknek. A tragédiák döntő többségét emberi felelőtlenség okozza.

Idén a balatoni vízirendőrség augusztus 1-ig összesen 93 esetben 204 személyt mentett ki a Balatonból, tavaly ugyanerre az időszakra 137 eset és 274 személy jutott - írja a HelloVidék a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közlése alapján.

A felszíni vizek évről-évre szedik áldozataikat, de a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint elsősorban még mindig az emberi felelőtlenség a legfontosabb oka a vízi baleseteknek. A haláleseteket a BVRK - mint közterületen bekövetkezett rendkívüli haláleseteket - az általános közigazgatási rendtartás (ÁKR) szabályai szerint vizsgálja.

2019-ben augusztus 1-ig 5 haláleset történt a Balatonban, míg tavaly 6 haláleset történt a tóban. Az idei halálesetek nem kapcsolódtak szabályszegéshez vagy szabálysértéshez, hanem elsősorban öngyilkossági, önkárosítási szándék, időskori alapbetegségek, alkoholfogyasztás és az úszni tudás hiánya vezetett a tragédia kialakulásához.

A tragédiák döntő többségében emberi felelőtlenség az elsődleges kiváltó ok, hiszen nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy úszni nem tudó, a Balatont nem ismerő emberek csúsznak vagy ugrálnak le vízibicikliről, sporteszközről, vízi járműről, illetve mennek olyan mély vízterületre, ahol már csak a jó úszók lehetnének biztonságban. A virtuskodás, a "túlvállalás" szintén jelentős mértékben tetten érhető: a vízbefúltak között sok az olyan felnőtt férfi, aki felhevült testtel, előhűtés nélkül ugrik be a vízbe

- mondta Horváth László ezredes, a kapitányságvezető.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18