15 °C Budapest
Mégis, mi folyik itt? Egyre több a súlyos baleset a magyar buszokon, villamosokon

Mégis, mi folyik itt? Egyre több a súlyos baleset a magyar buszokon, villamosokon

2019. július 2. 11:31

Az utóbbi időben megszaporodtak az olyan jellegű panaszok, amikor buszon, villamoson szenvednek balesetet a fogyasztók. Többségük arról számol be, hogy ott a helyszínen nem érezte magát annyira rosszul, hogy mentőt hívjanak, de estére, vagy másnapra elviselhetetlen fájdalmaik lettek, több esetben eltört valamelyik végtagjuk, csak ezt akkor az ijedtségben nem vették észre. Milyen felelősség terheli a szolgáltatót? 

Amikor egy-két héttel, vagy több hónappal később a balesetet elszenvedők kárigénnyel lépnek fel, akkor viszont a szolgáltató részéről teljes elutasítással szembesülnek. A szolgáltató a felelős, ha az utas a biztonságos utazás szabályainak betartása ellenére a járművön tartózkodása közben vagy be-, illetve kiszállásakor a személyszállítással összefüggésben történt esemény következtében megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást szenved. Az utasnak a személyszállítási szolgáltatással összefüggő balesetből eredő sérülése esetén a szolgáltató felelőssége kiterjed az utas tárgyainak vagy kézipoggyászának, csomagjának - ideértve az élő állatot is - teljes vagy részleges elveszéséből vagy sérüléséből származó károkra is.

A korábbi évekhez képest, ma már nem mindegyik közösségi közlekedési társaság biztosítja azt az utasok részére, hogy a menetjegy megvásárlásával egyben utasbiztosítással is rendelkezik az utas, így erről is érdemes érdeklődni az adott szolgáltatónál.

Mi a helyzet a megállóhelyeken elszenvedett baleset esetében? 

A megállóhelyen, a fel- és leszállóponton, az állomáson vagy más várakozóhelyen - a be- és kiszállást kivéve - bekövetkezett balesetből eredő károsodásáért a megállóhelyek, a fel- és leszállópontok, állomások üzemeltetője viseli a felelősséget, feltéve, hogy az az üzemeltető felróható magatartásának következménye.

Miért fontos a baleseti jegyzőkönyv felvétele? 

Ennek hiányában az utas nem fogja tudni bizonyítani, hogy melyik járaton, pontosan milyen körülmények között történt a sérülés. A mentők kihívása és az azt követő egészségügyi dokumentáció pedig a sérülés pontos megnevezését, gyógytartamának megítélését bizonyítja. Ezek pedig egy esetleges kártérítés, vagy biztosítótársaság felé történő bejelentés alapdokumentumai. Csak ezek bizonyítását követően merülhet fel a kár összegszerűségének bizonyítása, de ha nem tudjuk bizonyítani, hogy mikor mi történt, akkor ennek már nincs is jelentősége.

Összefoglalva, lehet, hogy abban a pillanatban csak időhúzásnak tűnik, de érdemes mentőt hívni és jegyzőkönyvet felvetetni az elszenvedett sérülés után, mert nem tudhatjuk, hogy milyen következményekkel járhat egy elesés, vagy például fejünk ablakba ütődése. A panaszosok egyébként kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a járművezetők felajánlották azt a lehetőséget, hogy mentőt hívnak, de ő maguk ezt nem kérték a helyszínen, a saját lábukon távoztak otthonukba

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16