16 °C Budapest
Több milliárd állhat a házhoz: mindössze futni kell hozzá

Több milliárd állhat a házhoz: mindössze futni kell hozzá

2019. május 21. 09:00

Iparággá nőtte ki magát mára Magyarországon a futóturizmus: a cseh mellett a hazai kínálat a legerősebb a régióban. Az elmúlt évtizetben a futóturisták száma több mint háromszorosára nőtt.

Tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre - Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton - érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak - derül ki az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint a Budapest Sportiroda (BSI) statisztikáiból. A növekedés nem csak a külföldi futók növekvó számán, hanem a hazánkban töltött vendégéjszakák számán is meglátszik, amely 2018-ban elérte a 80 ezret. A futóturizmusból adódó költések 2018-ban meghaladták a négymilliárd forintot - közölte a Világgazdaság.

Évente mintegy ezer futóversenyt rendeznek nálunk, nagyjából 150 hivatalos futóklub létezik, a felmérések szerint 850 ezer magyar fut rendszeresen

- mondta el a BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád. A magyar futóturizmus elmondása szerint mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért.. A múlt évben a már említett három fővárosi rendezvényre (ezeket a BSI a Run in Budapest projekt keretén belül szervezi) mintegy 80 ezer nevezés érkezett, a legnépszerűbb a kétnapos SPAR Budapest Maraton volt, ezen több mint 33 ezren vettek részt tavaly. 

Nagyobb eseménynek számít még az Ultrabalaton és a vasárnap lebonyolított Aldi Női Futógála: mindkét rendezvényen nagyjából tízezren álltak rajthoz. A magyarországi futóversenyek jelentős része viszont ezer alatti nevezővel zajlik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?