15 °C Budapest

Totális csőd lehet a családi nyaralás, ha ezekre nem figyelsz

2018. július 24. 17:01

A magyarok 60 százalékának van lehetősége hosszabb-rövidebb pihenésre idén. Az üdülésre az előző évhez képest 15 ezer forinttal több, átlagosan 162 ezer forint jut háztartásonként - derül ki egy friss kutatásból. A nyaralók többnyire belföldi úti célt választanak, egyharmaduk jut el külföldre. A Balaton továbbra is népszerű, a 30 évnél idősebbek számára viszont az egyéb belföldi helyek vonzóbbak - derült ki egy felmérésből.

2014 óta csökkent azok aránya, akiknek nincs lehetőségük nyaralni, így idén a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy tervez nyaralást - derül ki a Budapest Bank felméréséből. A nyaralók átlagosan 8 napra utaznak el. Az üdülésre ezen a nyáron jóval több pénz jut: tavalyhoz képest átlagosan 15 ezer forinttal többől (átlagosan 162 ezer forintból) gazdálkodhatnak az utazók.

Ez megközelítőleg 9300 forint/fő/éj költséget jelent számukra. Az utazást továbbra is elsősorban félretett pénzből finanszírozzák a nyaralók, amelyet az aktuális havi bevételekkel és a cafeteria-kerettel egészítenek ki. Ám ahhoz, hogy ezek a költségek ne sokszorozódjanak meg, érdemes megfogadni néhány tippet:

  • Ne tegyük az összes pénzünket egy helyre!
  • Gyűjtsük össze és hordjuk magunknál egészségügyi adatainkat!
  • Állítsuk be telefonunkon "ICE" (In Case of Emergency) néven azt a személyt, akit sürgős esetben értesíteni kell.
  • Szkenneljük be vagy fénymásoljuk le okmányainkat
  • Arra az esetre, ha netán elhagynánk bankkártyánkat, feltétlenül jegyezzük fel bankunk elérhetőségeit.
  • Ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni

Erősödő belföldi turizmus

A nyaralók fele a főszezonban, júliusban és augusztusban utazik, 10 százalék pedig szeptemberre időzíti éves pihenését. A magyarok több mint kétharmada belföldön (is) nyaral, és továbbra is körülbelül egyharmad azok aránya, akik külföldre is eljutnak.

A hazai úti célok között nagyot nőtt a Balatonon kívüli üdülőhelyek népszerűsége: idén 54 százalék választ ilyen helyet.

A Balaton elsősorban a fiatalok között népszerű: a 18-29 éves korosztály közel fele tölt itt hosszabb-rövidebb időt idén nyáron, az utazók életkorának előre haladtával azonban fokozatosan csökken a magyar tenger vonzereje, így az 50-75 éveseknek már csak negyede mondta, hogy a Balatont választja nyaralása helyszínéül. A 30 éven felüli válaszadók jobban kedvelik az egyéb hazai úti célokat: csaknem 60 százalékuk választja a belföldi turizmus ezen formáját.

A külföldre utazók közül közel ugyanannyian választanak európai tengerpartot illetve egyéb európai helyet pihenésük helyszínéül, Európán kívülre csak az utazók 5 százaléka megy. A döntő többség a nyaralást maga szervezi, 15 százalék pedig az utazási irodák ajánlatai közül választ. A nyaralók zöme autóval indul útnak, közel ötödük ül vonatra vagy autóbuszra, 16 százalékuk pedig repülőre.

Növekszik a kártyás és online fizetések aránya

Bár még mindig jellemző a magyarokra a készpénz előnyben részesítése, legyen szó akár a szállás kifizetéséről, akár a belépőjegyek vagy az étkezés árának kiegyenlítéséről, az elmúlt öt évben fokozatosan nőtt a bankkártyás fizetések aránya. Míg 2014-ben szinte mindenért készpénzzel fizettek az utazók, idén már "csak" 84 százalékuk tesz így.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyaralók fele még mindig nem köt biztosítást

A válaszadók negyedét érte már valamilyen kellemetlenség - elsősorban betegség, baleset, értéktárgyak elvesztése vagy ellopása - utazása során.

A magyarok fele ugyanakkor nem szokott külön utas- vagy balesetbiztosítást kötni nyaralás előtt, és valamilyen banki termékhez, szolgáltatáshoz járó biztosítása is csak a megkérdezettek egyharmadának van.

Akit azonban már ért valamilyen kár a nyaralás során, az tudja, mennyire el tudja rontani a pihenést egy váratlan esemény, és jobban fel is készül ezekre: közülük ugyanis 82 százalék köt külön biztosítást.

"Bármilyen úti célról is legyen szó, mindig azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a nyaralás során fokozottan figyeljenek oda a biztonságra, és tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, ha pénzügyeikről van szó"

  - hívja fel a figyelmet Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője. "Ennek érdekében érdemes bankkártyával fizetni, ahol lehet és maximum a költségvetésünk 20-30 százalékát magunkkal vinni készpénzben arra az esetre, ha valahol nem fogadnának el kártyát, és nincs a közelben ATM sem. Az utazás tervezésekor fontos tudni azt is, hogy sok bankkártyához utasbiztosítás is jár, amely akár a családra is kiterjeszthető, de érdemes külön utas- és balesetbiztosítást is kötni, hogy minél szélesebb körű védelem mellett élvezhessük az utazást."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm