3 °C Budapest
Több mint 300 ezer forintba is kerülhet a volán mögötti mobilozás

Több mint 300 ezer forintba is kerülhet a volán mögötti mobilozás

2018. március 19. 09:30

Néhány hete már az összes európai országban büntetik, ha valaki a kormány mögött mobilozik. Ám a büntetési tételek országonként igen eltérőek. Míg hazánkban a vétkes sofőr 10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntető pontra számíthat, addig például a rekorder Egyesült Királyságban átszámítva 340 ezerbe is kerülhet egy kis kormány mögötti pötyögés - írja a HVG.

Magyarországon a KRESZ egyértelműen fogalmaz a vezetés közbeni mobiltelefon használatot illetően. Nevezeten, ha valakit vezetés közbeni tiltott mobilozáson kapnak a rendőrök, az 10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra számíthat. Amennyiben azoban a sofőr nem ismeri el a vétségét, a későbbi szabálysértési eljárásban 20 ezer forintos büntetés is kiszabható rá .A mobilkütyü volán mögötti használata egyébként most már egész Európában tiltott, ugyanis nemrégiben és egyben utolsóként Svédországban tiltották meg a sofőröknek a mobilozást. Az északi országban idén február 1-től 160 eurós (49 ezer forint) büntetésre számíthatnak a szabályt be nem tartók.

A svédek új szabálya mellett ugyancsak friss fejlemény az is, hogy Franciaországban már akkor is büntetik a mobil használatot, ha valaki mindezt az útról lehúzódva, álló kocsiban teszi. Itt a büntetés egyébként 135 euró, azaz kb. 42 ezer forint. A mobilkütyü használata az Egyesült Királyságban kerülhet a legtöbbe, itt ugyanis átszámítva 340 ezer forint is lehet a büntetés.

A magyarok által gyakran felkeresett országok közül Ausztriában 25 eurót (8 ezer forint), Németországban 40 eurót (12 ezer forint), Horvátországban 70 eurót (22 ezer forint), Szlovákiában pedig 62 eurót (19 ezer forint) kell fizetni büntetési tételként. A legolcsóbban Litvániában lehet megúszni a vezetés közbeni tiltott mobilozást, itt ugyanis csak 12 euró (3700 forint) a pénzbírság.

Olaszországban, Észtországban és Spanyolországban sem olcsó mulatság egy vezetés közbeni mobilozás, amiért rendre 594, 400, illetve 300 euróra (183, 123, illetve 92 ezer forint) bírságolhatnak a helyi hatóságok. Ugyancsak komoly bírságra lehet számítani a következő országokban: Norvégia (160 euró, 49 ezer forint), Hollandia (150 euró, 46 ezer forint), Görögország (150 euró, 46 ezer forint), Portugália (120 euró, 37 ezer forint).

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?