23 °C Budapest
Húszezerrel több ázsiai él Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt

Húszezerrel több ázsiai él Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt

2018. január 16. 09:30

Az elmúlt évtized folyamán megduplázódott a Magyarországon élő ázsiaiak száma, miközben az országban élő nem magyar állampolgárok összlétszáma csökkent - írja a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A KSH adatai szerint tavaly január 1-jén 151 131 nem magyar állampolgár élt Magyarországon, miközben 2011-ben még 206 ezren voltak. Ezen belül általánosságban elmondható, hogy az európai országokból érkezők száma csökkent, míg az ázsiaiak létszáma emelkedett.

Ennek ellenére a magyarországi külföldiek jelentős része, közel százezer fő még mindig az európai országokból jött hozzánk. Az elmúlt tíz évben még mindig Romániából érkeztek a legtöbben, ám a számuk jelentősen, 68 ezerről 24 ezer főre csökkent az évtized folyamán. Hasonló történt az ukránokkal is: 2007-ben 15 ezren voltak, mára alig 6 ezren maradtak.

Ezt elsősorban az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépése okozhatja: a magyar állampolgársággal rendelkező kettős állampolgárokról nem vezetnek külön statisztikát, ők egyszerűen magyar állampolgárként jelennek meg az adatokban.

Nem minden esetben csökkenő a tendencia egyébként. Nőtt a németek, az osztrákok, a szlovákok és az oroszok, de például az Egyesült Államokból és a Kanadából jöttek száma is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ázsiaiak esetében a legszembetűnőbb a növekedés, hiszen míg 2007-re 20 ezren, addig mára már 40 ezren telepedtek le nálunk. Ezen belül a kínaiak száma ugrott nagyot, 9 ezerről 19 ezerre. Egyre többen vannak a szíriaiak és a japánok is, ugyanakkor 2007 óta csökkent az izraeliek és a mongolok száma, noha nem jelentősen.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?