Húszezerrel több ázsiai él Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt

2018. január 16. 09:30

Az elmúlt évtized folyamán megduplázódott a Magyarországon élő ázsiaiak száma, miközben az országban élő nem magyar állampolgárok összlétszáma csökkent - írja a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A KSH adatai szerint tavaly január 1-jén 151 131 nem magyar állampolgár élt Magyarországon, miközben 2011-ben még 206 ezren voltak. Ezen belül általánosságban elmondható, hogy az európai országokból érkezők száma csökkent, míg az ázsiaiak létszáma emelkedett.

Ennek ellenére a magyarországi külföldiek jelentős része, közel százezer fő még mindig az európai országokból jött hozzánk. Az elmúlt tíz évben még mindig Romániából érkeztek a legtöbben, ám a számuk jelentősen, 68 ezerről 24 ezer főre csökkent az évtized folyamán. Hasonló történt az ukránokkal is: 2007-ben 15 ezren voltak, mára alig 6 ezren maradtak.

Ezt elsősorban az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépése okozhatja: a magyar állampolgársággal rendelkező kettős állampolgárokról nem vezetnek külön statisztikát, ők egyszerűen magyar állampolgárként jelennek meg az adatokban.

Nem minden esetben csökkenő a tendencia egyébként. Nőtt a németek, az osztrákok, a szlovákok és az oroszok, de például az Egyesült Államokból és a Kanadából jöttek száma is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ázsiaiak esetében a legszembetűnőbb a növekedés, hiszen míg 2007-re 20 ezren, addig mára már 40 ezren telepedtek le nálunk. Ezen belül a kínaiak száma ugrott nagyot, 9 ezerről 19 ezerre. Egyre többen vannak a szíriaiak és a japánok is, ugyanakkor 2007 óta csökkent az izraeliek és a mongolok száma, noha nem jelentősen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem