18 °C Budapest
Több tízezer magyar bukja az utazási kedvezményt: holnap lejár a határidő

Több tízezer magyar bukja az utazási kedvezményt: holnap lejár a határidő

2017. október 31. 16:43

Lejár november elsején a 2016/2017-es tanév második félévére kiadott diákigazolvány-matrica. Akinek nem érvényes a diákigazolványa, az nem csak kedvezményektől esik el, de csúnyán meg is bírságolhatják.

Sok kedvezményt biztosít a diákigazolvány, akié viszont nem érvényes, az jogtalanul veszi igénybe a kedvezményt, és bírságot kaphat. A MÁV-START is felhívta a vonattal utazó diákok figyelmét arra, hogy október 31-ig érvényesek az előző félévre kiadott matricák, utána már nem utazhatnak vele kedvezményesen. Ha azonban elfelejti a diák beszerezni az új matricát, és mégis diákjeggyel utazik, akkor a megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül további 8 ezer forint pótdíjra számíthat.

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező diákok a MÁV-START vonataira egyébként 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet. A közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90 százalékos havi-, félhavi-, illetve 30 napos bérletet is vásárolhatnak lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és oktatási intézményük székhelye, illetve gyakorlati képzésük helyszíne között.

A BKV-nál még nagyobb a bírság

Ha érvényes igazolvány nélkül utazik valaki diákjeggyel, vagy bérlettel, annak 16 ezer forint pótdíjat kell fizetnie. Abban az esetben, ha valójában rendelkezik tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal, csak nem érvényesítette az igazolványát, akkor a pótdíjazás napjától számított 5 munkanapon belül bemutatja a BKV-nak az érvényesített igazolványt, akkor olcsóbban is megúszhatja.

Érvényes havi diákbérlettel kétezer forint, éves, negyedéves és szemeszterbérletnél ezer forint eljárási díj ellenében elengedik a 16 ezres pótdíjat. Ha azonban ez nem történik meg, vagy túlcsúszik az 5 munkanapon, akkor bizony ki kell csengetni a pótdíj teljes összegét.

A Volán buszokon is hasonló a szabály, ugyanakkor a pótdíj 12 ezer forint, a kedvezményre jogosító igazolvány utólagos bemutatására azonban nem 5 munkanap, hanem 15 nap áll rendelkezésre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak utazásra jó

Sokan csak utazás során használják a diákigazolványukat, pedig valójában kulturális és kereskedelmi kedvezményeket is kaphatnak. Például nyilvános könyvtárakban 50 százalékos kedvezményt kapnak a tagsági díjból, és a múzeumok zömét is fél áron látogathatják. De színház- és mozijegyek árából is kaphatnak kedvezményeket. Országszerte több mint ezer üzlet diákigazolvány-elfogadóhely, ahol érvényes okmánnyal 5-30 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni.

Tehát mindenképp érdemes beszerezni az új matricát és érvényesíteni a diákigazolványt még azoknak is, akik nem járnak busszal, vonattal, és helyi tömegközlekedéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?