26 °C Budapest
Három egyszerű tipp, hogy túlélj egy terrortámadást

Három egyszerű tipp, hogy túlélj egy terrortámadást

2017. augusztus 18. 11:15

Az elmúlt években igencsak megszaporodtak a terrortámadások Európában. Merényletet követtek el, többek között Párizsban, Nizzában, Londonban és Berlinben, most pedig Barcelona és környéke volt soron. Mivel ezek mind népszerű turisztikai célpontok, a Pénzcentrum annak járt utána, hogy mi a teendő abban a rendkívül valószínűtlen esetben, ha egy terrorakció közepén találnád magad.

Barcelona egyik lefelkapottabb utcáján, a La Ramblan hajtott a tömegbe egy fehér kisbusz tegnap délután. Péntek reggeli hivatalos információk szerint 13 halottja és közel 100 sebesültje van a terrortámadásnak. A tudósítások szerint az áldozatok és a sérültek 24 ország állampolgárai.

Helyi források szerint magyar is van az áldozatok vagy a sérültek között, a Külgazdasági és Külügyminisztérium péntek délelőtt megerősítette ezt. Szerencsére nem halálos áldozatról van szó, egy magyar nőnek eltört a karja, de már kiengedték a kórházból.

Időközben kiderült, hogy nemcsak Barcelonában, hanem az attól 120 kilométerre lévő tengerparti Cambrilsban és a még távolabb eső, de szintén a tengerparton elhelyezkedő Alcanarban is volt biztonsági incidens. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Cambrilsban szintén egy jármű hajtott a tömegbe, itt heten sérültek meg, Alcanaban pedig egy robbanóanyaggyár robbanhatott fel, egy ember halálát okozva. A Cambrilsban öt merénylő volt, akiket a helyszínen lelőttek a spanyol biztonsági szervek, közülük négyen már a helyszínen meghaltak, egyikük pedig később halt bele sérüléseibe. 

A három helyszín két legtávolabbi pontja (Barcelona és Alcanar) mindössze két és fél órára van egymástól autóval.

 

Mit tegyek, ha terrortámadásba keveredek?

Bár egyre gyakoribbak a terrortámadásokról szóló hírek, még mindig nagyon kicsi a valószínűsége, hogy belekeveredünk egybe. Mindemellett érdemes felkészülni rá, hogy mit kell tenni, ha mégis ilyen helyzetben találjuk magunkat, hisz ha megtörténik velünk, akkor mindegy, hogy egyébként erre mekkora esélyünk volt.

forrás: Metropolitan Police Service (London rendőrsége)

A nyolc halálos áldozatot követelő és 48 sérültet hátra hagyó június 3-i londoni merénylet esetében használta először a londoni rendőrség azt a korábban kidolgozott "run, hide, tell" figyelmeztetést, mely a következőkre szólít fel, ha valaki terrorcselekménybe keveredik:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • FUSS - biztonságos helyre. Ez jobb döntés, mintha megadnád magad vagy tárgyalni próbálnál a terroristákkal. Ha nincs olyan biztonságos hely, ahova menni tudnál, akkor
  • REJTŐZZ EL - tedd némára a telefonod és kapcsold ki a rezgést! Ha tudod, barikádozd el magad!
  • ÉRTESÍTSD - a rendőrséget, amikor ezt már biztonságosan meg tudod tenni!
Mindenki tisztában van a terrorizmus kihívásaival viágszerte. [Egy ilyen tanácsadó anyag] nem tud figyelembe venni minden eshetőséget. Ha valaki ösztönösen cselekszik és úgy dönt, hogy küzd, mert nincs más választása, mi soha nem kritizálnánk ezért

- mondta el Mark Rowley, a brit rendőrség terrorizmus elleni koordinációs bizottságának elnöke egy angol nyelvű oktató videóban. A fenti jótanácsok kapcsán azt is megjegyezte, hogy azok bizonyítottan működnek.

Hogy érjük el a rendőrséget?

Magyarországon a 112-es telefonszámot kell tárcsázni vészhelyzet esetén. Ez a vészhívó az Európai Unió bármelyik tagállamában működik, még ott is (ilyen például Nagy Britannia), ahol egyébként nem ez az elsődleges segélyhívószám.

Ha az Európai Unión kívülre utazunk, akkor elutazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy a célországban, hogyan lehet kapcsolatba lépni a helyi rendfenntartó szervekkel. Ebben segítséget nyújt ez a lista, melyet az Egyesült Államok Külügyminisztériuma állított össze a világ különböző országaiban hívható segélyhívószámokról.

A borítókép illusztráció

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?