24 °C Budapest
Nemcsak az egzotikus utak előtt kell beoltatni magunk

Nemcsak az egzotikus utak előtt kell beoltatni magunk

2017. június 1. 10:30

A külföldi nyaralások alatt minden tizedik utas megbetegszik, és tízezer utazóból egy meghal. Az oltóanyagoknál is akadnak ellátási gondok - írja a Világgazdaság.

Nem kell messzire utazni, hiszen Magyarország is rajta van a fertőző májgyulladással érintett országok térképén. Egy hepatitis A elleni oltás az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában 6-9 ezer forint. A kanyaró elleni oltás azonban már 10-13 ezer forint, erre például azoknak lesz szüksége, akik Erdélybe készülnek, hiszen ott járvány van.

Jelenleg 17, jellemzően utazás során elkapható betegség előzhető meg oltással. A vakcinák egy- vagy többkomponensűek is lehetnek, amit az utazó igénye szerint választanak ki. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontját évente átlagosan 8-10 ezer ember keresi fel és összesen 12-13 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18-féle oltóanyagból. Már nem csak az egzotikus helyekre utazók keresik fel az oltóközpontokat.

A vakcinapiac azonban kiegyensúlyozatlan, 2-3 oltóanyag rendszeresen hiánycikk - tudta meg a lap a GSK Magyarországtól. Jelenleg a hepatitis B elleni vakcinából alakult ki átmeneti készlethiány, hiszen globálisan megnőtt a kereslet az oltóanyag iránt, aminek a gyártása hosszadalmas és összetett folyamat.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?