11 °C Budapest
Áramkimaradás, borzasztó utak: szakad a hó az ország középső részén

Áramkimaradás, borzasztó utak: szakad a hó az ország középső részén

2017. április 19. 10:53

Noha Budapesten alábbhagyott a havazás, a Mátrában már 15 centis hó van. A szokatlan időjárás rengeteg bosszúságot okoz, sok a baleset, Bács-Kiskunban több ezer fogyasztónál van gond az áramszolgáltatással, a gazdák pedig aggódhatnak, hogy elfagy-e a zöldség és a gyümölcs.

Hiába van április közepe, az ilyenkor szokásos kellemes tavaszi idő helyett újra beköszöntött a tél.  Nem csak az ország északi részén, de még az Alföldön is megmaradt a hó - írja az Időkép. A Mátrában egyébként már 15 centi hó esett, Mátrafüred és Parád között le is zárták a 24-es főutat. Korábban itt két autó ütközött és kamionok csúsztak az árokba. 

Márpedig a helyzet egyelőre nem javul. Továbbra is jelentős csapadékra számíthatunk, és az eső mellett sok helyen havazás is várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, a  Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres hóréteg is kialakulhat, míg síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi hó megmaradhat.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez, a rendőrség pedig felfüggesztette a mára beígért sebességellenőrzési akciót. Ha valakinek muszáj kocsiba ülnie, az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a  Magyar Közút Nonprofit Zrt. diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhet 0-24 órában.

A télies időjárás következtében kialakult útviszonyok miatt lezárták az 1111-es út Esztergom felől Dobogókőre vezető szakaszát, de Budapesten is gondot okoz a télies időjárás. A XII. kerületben a csúszós utak miatt több gépjármű elakadt az Orbánhegyi úton, az Istenhegyi úton és a Cinege utcában, ezért jelentős a torlódás.

Több ezer fogyasztónál van gond az áramszolgáltatással

Az áramellátásban is fennakadásokat okoz a szokatlan időjárás. Bács-Kiskun megyében harminc településen 24 ezer fogyasztási helyen van probléma az áramszolgáltatással - közölte az Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel szerda délelőtt. A rendőrség tájékoztatása szerint az áramkimaradás miatt "szünetel az átléptetés" a tompai közúti határátkelőhelyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A katasztrófavédelemhez éjfél óta mintegy negyven riasztás érkezett. Mostanáig kidőlt fákhoz, villanyvezetékekhez riasztották őket elsősorban Bács-Kiskun megye déli részében. A Dunántúlon több járásra már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt. Korábban az OKF közleményében kiemelte: megváltozott útviszonyokra is számítani kell. Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, és az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó zavarok lehetnek.

Fájhat ma a fejünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztet, hidegfronti hatás érvényesül. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?