27 °C Budapest
Már Balatonföldváron is fizetni kell majd a strandolásért

Már Balatonföldváron is fizetni kell majd a strandolásért

2017. március 30. 09:30

Több balatoni település is áremelésre készül, mivel az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Van, ahol fizetőssé teszik a strandokat és a parkolókat - írja a Népszava.

Az önkormányzatokat a kényszer viszi rá az intézkedésre, az állam ugyanis januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét.

Az állam korábban az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni azzal, hogy kiegészítést adott az idegenforgalmi adó (ifa) után. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá, egy ideje azonban már csak másfelet, januártól pedig csupán egyet. Emiatt a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, de nem sikerült változást elérnie.

A kiesést pótolandó Zamárdi és Balatonszemes is emelte az ifa mértékét, az északi parton Csopak, Alsóörs és Palóznak egyezett meg előzetesen abban, hogy egységesen 500 forintot kérnek adóként egy-egy éjszaka után a szállásadóktól. Máshol nem az adóemelés a válasz. Balatonszárszón tavaly óta belépőt kell fizetni a központi strandon, Fonyód is fizetőssé tette több parkolóját és legnépszerűbb strandját, Balatonföldvár pedig az idei nyárra tervez a fonyódihoz hasonló lépéseket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?