-1 °C Budapest
Sok magyar már így utazik - és tényleg sokat spórol

Sok magyar már így utazik - és tényleg sokat spórol

Pénzcentrum
2016. július 1. 11:06

Még nem döntötted el, hova utazz idén nyáron? Szerencsére még nem késő összehozni a nyaralást, ráadásul a pénztárcádat is megkímélheted.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már javában tombol a kánikula, a magyarok többsége pedig erre az időszakra tervezi az utazását, bár egyre népszerűbbnek számítanak a téli utazások is. Az iskolai szünet kezdetével, aki csak teheti elutazik külföldre, a legtöbben pedig általában valamilyen vízpart közelébe mennek.

Ellentétben az eddigi évek gyakorlatával, idén lényegesen többen hagyták az utolsó pillanatra utazásuk lefoglalását. Többek között, ennek is köszönhető, hogy nagyon sok kedvező árú last minute utazás van jelenleg a piacon

- válaszolta megkeresésünkre a Télen-Nyáron utazási iroda.

Megéri a last minute?

Mivel idén a legtöbben a kivárás mellett döntöttek ezért még van lehetőség válogatni a last minute ajánlatok között. Az utolsó pillanatban lefoglalt utazásokról elmondható, hogy a kedvezmény értéke általában megegyezik az előfoglalási szezon kezdeti időszakával, vagyis az árengedmény olyan 30 százalék körülire tehető.

Azok azonban, akik csak az indulást megelőző egy-két napon belül jelentkeznek, hatalmas engedményeket: akár 50-60 százalékos kedvezményt is kaphatnak.

Illetékmentes akciónkkal egy négyfős család akár 110 000 forintot is spórolhatott egy repülős nyaralásnál az előfoglalási szezonban

- válaszolta megkeresésünkre a Neckermann utazási iroda.

Persze a last minute akciókkal olykor sokat spórolhatunk, de nagymértékű rugalmasság is szükség van, ugyanis gyorsan kell döntetnünk, és el kell fogadunk, hogy a szállás vagy a helyszín nem biztos, hogy a mi igényeiknek megfelelő lesz. Továbbá az sem valószínű, hogy nagyobb baráti társasággal vagy nagyobb családdal egyszerre találunk éppen helyet.

A kedvezmények igénybevétele elsősorban korosztályi és egzisztenciális kérdés. A last minute utakat inkább a fiatalok használják ki, a nagyobb árelőnyben bízva

- tudta meg a Pénzcentrum az IBUSZ utazási irodától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hova megyünk nyaralni?

2016 első negyedévében a magyarok 4,2 millió alkalommal utaztak külföldre, vagyis az egy és a több napos külföldi utazások száma is jelentősen növekedett az előző évhez képest. A legtöbben persze turisztikai céllal utaztak külföldre és átlagosan 5,8 napra mentek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2016 első negyedéves jelentésből.

A jelenlegi külpolitikai események azonban nagyban befolyásolják azt, hogy hova megyünk nyaralni, de az előző évekhez hasonlóan az idei abszolút sláger Horvátország és Olaszország, de érezhetően megnőtt az érdeklődés Bulgária iránt is.

{{EMBED:infogram_0e9abd47-433f-41fe-bee0-9f7e1e69390d}}

Mennyit költünk a nyaralásra?

Általánosságban elmondható, hogy az árak a kedvelt nyári mediterrán úticélokon vegyesen változtak. Spanyolországban inkább emelkedtek, Törökországban csökkentek a szállodai árak. Az egyik utazási iroda válaszából pedig az is kiderült, hogy náluk egy átlagos 4 fős család olyan 300-400 ezret költ egy repülős utazás alakalmával, míg egyéni szállásfoglalással 150 -200 ezer forintot.


NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?