-1 °C Budapest
Hamarosan táborba megy a gyerek: hogyan készítsem fel?

Hamarosan táborba megy a gyerek: hogyan készítsem fel?

2016. június 26. 14:03

Érdemes őszintén beszélgetni a gyerekekkel a táborozásról. Az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermek-szakpszichológus szerint nem jó módszer, ha hiper-szuper csodaként festjük le az előtte álló hetet, célszerű vázolni az ismerkedéssel kapcsolatos esetleges nehézségeket és eloszlatni a gyermek aggodalmait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Fontos, hogyan választjuk meg a táborvezető szakembert, tájékozódjunk!" - ajánlotta a klinikai gyermek-szakpszichológus.

Németh Erika hozzátette: "lényeges az is, hogyan mondjuk meg a gyereknek. Ha úgy adjuk el, hogy szuper dolog lesz, mindenképpen jól érzi magát, mennyi új barátja lesz - borzasztó nagy vetítőtáblát teszünk elé, holott ez mégiscsak új helyzet, inkább mondjuk el, hogy normális, ha izgul, és miért gondoljuk, hogy jó lesz neki, és mi okozhat benne nehézséget."

A szakember kiemelte, abban kell segíteni a gyereknek, hogy feldolgozhassa a nap folyamán kialakuló érzéseit. Ha például egy nap nagyon unalmas volt, nem tetszett neki, amit csináltak, akkor sajnálkozzunk.

Németh Erika hozzátette: "mondjuk el, hogy most ezt a tábort próbálja ki, ha nem tetszik, jövőre másikat lehet keresni. Inkább ilyenfajta beszélgetések a jók, mint a hiper-szuperre festés, mert semmi nem szuper és ez többet segít a gyereknek is"

A szülővel való kapcsolattartásról a klinikai gyermek-szakpszichológus azt mondta, gyerekfüggő, mi a jó megoldás, kinek, mi tesz jót. "Van olyan, akinek elég a lehetőség, hogy ott van a mobiltelefon, amin felhívhatja anyát, ha kell. Valaki meg állandóan hívogatná, sms-ezne vele. Aki készen van rá, esténként felhívhatja, de az sem baj, ha egy hétig alig beszélnek. Régen, amikor még nem volt mobiltelefon, a táborokban volt lehetőség esténként felhívni a szülőket" - mondta Németh Erika.

A szakember hangsúlyozta, azért az jó, ha megvan a lehetőség, akár úgy, hogy a gyerek visz mobiltelefont, de akkor felmerül az a kérdés, tud-e rá megfelelően vigyázni, vagy a táborvezető telefonján keresztül.

"A gyereknek biztonságot tud adni, ha tudja, hogy ha szeretné, ha nagyon hiányzik anya, akkor felhívhatja, ilyenkor már sokszor nem is kell hogy éljenek is vele" - fűzte hozzá Németh Erika.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?