Itt a tuti tipp: így láthatod elsőként te az Eb-gólokat

Itt a tuti tipp: így láthatod elsőként te az Eb-gólokat

2016. június 21. 14:01

Már alig várod a holnapi magyar Eb-meccset? Nem szeretnéd, hogy szomszéd előbb örüljön a góloknak? Mutatjuk, hogyan láthatod te elsőként a gólokat, ha nem tudtál elutazni Franciaországba.

Június 21-én, azaz holnap 18:00 órakor játszik ismét a magyar válogatott a foci-Eb-n. De jó esélyünk van arra, hogy továbbjussunk játék nélkül már ma a nyolcaddöntőbe. Pedig még az első meccsünk előtt olvasóink nem voltak túlságosan bizakodóak.

Június 14-én az első magyar meccs előtt kérdeztünk olvasóinkat, akiknek 45- százaléka akkor azt válaszolta, hogy szerinte Magyarország nem jut a nyolcaddöntőbe a foci-Eb.n.

KATTINTS! Ennyit kaszálnak a magyar játékosok, ha jól szerepelnek a foci-Eb-n

Mennyivel láthatja a szomszéd előbb a gólokat?

A nagy Eb-lázban többekben felmerült a kérdés, hogy miért fordul elő, hogy a TV adások között időben van némi különbség. Ugyanis akár az is előfordulhat, hogy a szomszédban már hangosan örülnek egy gólnak, amikor mi még mindig csak izgulunk. Olvasóink tapasztalatai szerint akár 1 perces eltérés is lehet két tévé között.

A legkedvezőtlenebb esetben a késés a központi jelhez képest akár több másodperc is lehet, de több tíz másodperc nem képzelhető el - ilyenkor inkább a meccs hevében a relatív időérzék tévesztheti meg a nézőt

- válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága.

Miért fordul ez elő?

A jelenségnek két oka is lehet:

  • a műsorforrástól a vételi helyig tartó átviteli út késleltetése, vagy
  • a digitális jelfeldolgozó egységek (ilyenek vannak a tévékben, set-top-boxokban, a műsorterjesztő szolgáltatók rendszereiben) jelfeldolgozási ideje által okozott késleltetés.

A jelfeldolgozási időből fakadó késletetés önmagában 1-2 másodpercet jelent és ez a különbség ugyanazon a jelforráson levő két különböző tévé között is érzékelhető. Ez a fajta késletetés nagyon jellemző az a digitális nagyképernyős ("lapos") TV-kre, különösen, ha analóg jelből kell a képet előállítaniuk - részletezi az NMHH.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezenkívül a szolgáltatók különböző forrásból veszik a ma már csak digitális formában elérhető műsorjeleket. A létező átviteli technológiák és az alkalmazott fejállomási eszközök működési sebességei között eltérések vannak, ez nagyban függ a gyártási évtől.

Ugyanakkor egészen más a saját otthonunkban megvalósított, direkt műsorvétel műholdról (DTH) vagy a DVB-T hálózatról, Ott csak az általunk használt eszközök (IDTV, STB) tulajdonságaitól függ, milyen gyorsan képes képpé és hanggá alakítani a vett digitális jelet. Már az is késleltetést visz be, ha valamilyen okból nem a set-top box HDMI kimenetével kapcsoljuk össze a TV-nket, hanem a készülékek SCART csatlakozóit használjuk. Utóbbi esetben ugyanis egy digitális - analóg átalakítás történik, aminek elvégzése szintén időbe kerül, tehát késleltetést jelent.

Hogyan láthatjuk mi elsőként a gólokat?

A direkt vétel és a régi, katósugárcsöves TV készülék biztosan nyújt minimális előnyt a gyorsaságot tekintve

- válaszolta kérdésünkre az NMHH.

A kábeltévés (különösen a még mindig létező analóg műsorjel továbbítás) vagy az IPTV rendszerű szolgáltatást igénybe vevők azonban mindenképpen hátrányból indulnak, ők biztosan később látják majd a gólokat, de a kapott kép minőségében előnyben vannak a digitális vételt használó tévénézők.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?