20 °C Budapest

Ritkán látott hőség volt tavaly, mi vár ránk idén?

2016. április 5. 20:03

Tavaly a mérések kezdete óta a harmadik legmagasabb éves átlaghőmérsékletet mérték. Augusztusban közel három fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet.

A tavalyi 11,72 °C-os középhőmérséklet 1901 óta a harmadik legmelegebb érték, és csak 0,2 °C-kal maradt el az eddigi legmelegebb 2014-es évtől. Az 538.9 milliméternyi éves átlagos csapadékösszeg a sokéves átlag 92 százaléka, szóval ebben nem volt igazán kirívó eltérés a korábbi évekhez képest. A nyár nagy része száraz volt, de augusztusban ömlött a víz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a kedden kiadott évösszegző elemzésben megemlékezik a hosszantartó hőségriadókról és a súlyos nyári aszályról is. Egy kivétellel az összes hónap jelentősen melegebb volt a megszokottnál.

Augusztus volt a legdurvább, a havi átlag 2.8 °C-kal volt magasabb a normálnál, és július is kimagasló volt +2.3 °C-os értékkel.

A téli hónapok is sokkal enyhébbek voltak, még ha ezt nem is érezzük annyira, mert így is úgy is télikabátba burkolózunk. A januári +2.7 °C és a december +2.3 °C egyaránt nagy különbség.

A napsütéses órák száma is magasabb volt az átlagnál. Az országos átlag évi 2002 óra, ami tavaly 2258 órára nőtt. Július volt a leginkább napfényes hónap, de az OMSZ szerint április is szokatlanul napfényes volt. A normál időszakhoz képest egész évben magasabb volt a napsütéses órák száma, csupán az októberre vonatkozó érték maradt el az ilyenkor megszokott napfénytartam értékétől.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM