Ezekbe az Európán kívüli országokba utazik a legtöbb magyar

2016. január 20. 12:05

2015-ben naponta egy főre átlagosan 540 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülő ügyfelek; ez az összeg alig tér el a 2014-es hasonló adattól - derült ki egy friss felmérésből.

A Netrisknél biztosított utak 90 százaléka Európába vezetett, a kontinensen kívül a legnépszerűbb célpontok az USA, Kanada, valamint Ausztrália, Izrael és Brazília voltak: ebbe az öt országba a szerződők további 4,4 százaléka kötött utasbiztosítást.

A biztosított utak leggyakoribb hossza továbbra is 8 nap, ami a hetes turnusokra jellemző 8 nap/7éjszaka rendszernek felel meg. Egyre nő azonban a hosszú hétvégéket felölelő utazások gyakorisága: a szerződők 37 százaléka tavaly 3, 4 vagy 5 napos utakra kötött biztosítást. 2014-ben ugyanez az arány még csak 35 százalék volt.

Magyarországon az utasbiztosításoknak immár több mint egyharmadát az interneten kötik meg. Miközben az utazási irodákban gyakran már több hónappal az indulást megelőző hónapokban, az utazás foglalásakor megkötik az utasbiztosítást, az interneten az esetek 80 százalékában az utazást megelőző három napon belül zajlik le ez a folyamat.

A szerződők 12 százaléka egyenesen az utazás napjáig vár ezzel a lépéssel, ami szintén nem probléma, ám ebben az esetben két dologra kell figyelni: egyrészt a díjfizetés kizárólag bankkártyás fizetéssel teljesíthető, másrészt a biztosítási fedezet értelemszerűen csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik

- hívta fel a figyelmet Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A síelés anyagi biztonságáért húsz százalékkal többet fizetünk

Miközben az utasbiztosítási díjak napi átlaga 540 forint volt, a síbiztosításokért átlagosan 20 százalékkal többet, mintegy 650 forintot fizettek a síelni indulók. Természetesen a magasabb díjak ellenében legtöbbször pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket is szolgáltatnak a biztosítók, melyek közül a leggyakoribbak:

  • Pályáról történő mentés: A legtöbb termék a helikopteres mentés költségét tartalmazza, de ezt a kalkuláció során célszerű előre ellenőrizni (vagy eleve ilyen szűrési opciót beállítani).
  • Felelősségbiztosítás: A biztosított által a sípályán okozott baleset személyi sérüléssel összefüggő orvosi költségeit téríti. Egyre több termék esetében ez a szolgáltatás sífelelősség-biztosítás név alatt fut, és a személyi mellett a dologi károkra is kiterjed.
  • Felszerelés biztosítása: Akár baleset, akár elemi kár esetén sérül vagy semmisül meg a sífelszerelés, a legtöbb biztosító ezt megtéríti. Lopás esetén is fizetnek, de ez leginkább csak zárt helyiségből történő eltulajdonításra vonatkozik. Ha tehát a hütte előtt tesszük le a lécet, annak eltűnését a biztosító nem téríti. A felszerelést illetően jó tudni, hogy van olyan biztosító, amelyik a síszemüvegre nem vállal fedezetet.
  • Különfél kiegészítő kártérítések betegség vagy baleset esetére: A síelés nem olcsó sport, amelynek kapcsán számos szolgáltatást előre kifizetünk. Ha tehát a síút elején szenvedünk balesetet, rengeteg kapcsolódó kár is ér minket. Egyes biztosítók - eltérő mértékben - térítik a meghiúsult sítanfolyamok, az előre bérelt, de igénybe nem vett felszerelés, illetve síbérlet költségeit, sőt, egyes termékekben az elmaradt síélmény miatt is napidíj jár.
  • A síbiztosítást kötők 78 százaléka Ausztriába utazott síelni, miközben 6 százalék a szlovákai, másik 6 százalék pedig olasz sípályákat vette célba. További 3 százalék Franciaországba utazott, a fennmaradó 7 százalék leginkább Szlovániában, Lengyelországban, Romániában vagy Svájcban hódolt téli szenvedélyének. A síelők átlagéletkora 34 év volt, a síutakra átlagosan 5 napos utasbiztosítást kötöttek az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm