22 °C Budapest
Döntött a kormány: 4 év alatt beépítik a Városligetet

Döntött a kormány: 4 év alatt beépítik a Városligetet

2015. október 26. 13:04

Döntött a kormány, négy év alatt felépítik a Városligetben a múzeumnegyedet, és összesen 200 milliárd forintot költenek a beruházásra. Az utolsó körben egy kisebb színház is felkerült a megvalósítandó épületek listája, lehúzták viszont a Városligeti fasor végénél a 56-os emlékmű mellé tervezett két kockát, a Magyar Építészeti Múzeumot és a Fotómúzeumot.

A kormány múlt szerdai ülésén véglegesítette a városligeti múzeumi negyed terveit. Az október 23-i ünnepnap miatt elmaradt Lázár János szokásos kormányinfója, a miniszter ugyanis választókerületében, Hódmezővásárhelyen töltötte a nemzeti ünnepet, ezért nem jelentették be a kormánydöntéseket.

Az Index információ szerint a döntés néhány módosítással lényegében megerősítette a korábbi terveket. A kormány álláspontját nem befolyásolta, hogy az utóbbi hetekben több helyen felmerült alternatív javaslatként a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület bevonása a projektbe.

A 2018-as választásra meglesz a Magyar Zene Háza

A beruházást két hullámban 2019-re fogják befejezni, az összköltség pedig 200 milliárd forint körül lesz. A költségvetésbe az idén 15, jövőre pedig 38 milliárd forintot különítettek el a projekt indítására, később pedig évente mintegy 40 milliárdból finanszírozhatják a nagyszabású átalakítást.

A tervek szerint még az ősszel megkezdődik a Petőfi Csarnok valamint a régi Hungexpo és a Kertem bontása, 2018-ra pedig elkészül a felújítások és az új épületek első része.

Az első hullámban adják majd át a Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. Ez lesz a projekt egyetlen ligeten kívüli beruházása. A feladata viszont az lesz, hogy a Városligetben található új intézményeknek biztosítson szakmai és infrastrukturális hátteret. A bezárt kórház területén öt épületből álló komplexumot húznak fel 30-40 ezer négyzetméteres összterülettel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A városliget projekt honlapja szerint még a 2018-as választás előtt átadják a Kertem és a régi Hungexpo helyén a Magyar Zene Házát is. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett óriásgombától azt várják, hogy ne csak a projekt, de Budapest egyik új emblematikus épülete legyen. Szintén 2018-ra készült el a Szépművészeti Múzeum felújítása, az újranyitást pedig összekötik majd a környék, főként az Állatkert bejárata körüli rész rehabilitációjával.

Lesz egy új színház is a sarkon

A második, a 2019-es ütem része lesz a Petőfi Csarnokot váltó Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum befejezése. A legújabb elgondolás szerint a Néprajzi Múzeum helye módosul, a Dózsa György út - Ajtósi Dürer út sarka helyett beljebb kerül a Felvonulási téren a Hősök tere irányába, és teljesen új tervpályázatot írnak ki az épületre is. A Dózsa-Ajtósi sarkára egy eddig a koncepcióban nem szereplő színház kerül majd. A 2-300 főre méretezett Városligeti Színház korábban is ezen a helyen állt, 1952-ben bontották le, most viszont az eredeti terveknek megfelelően építik újjá.

A Városliget legmagasabb épülete a régi formájára kiegészített Közlekedési Múzeum lesz. A Hermina út melletti intézmény szintén az eredeti terveknek megfelelően 67 méteres kupolát kap majd. A keretből finanszírozzák továbbá a Vajdahunyad vára és a Olof Palme Ház felújítását, a liget túlméretezett aszfaltútjainak és felszíni parkolóinak visszabontását, egy futókör kialakítását, 4 mélygarázs megépítését, valamint kibővítik és felújítják a park teljes zöldfelületét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18