16 °C Budapest

Sziget: így működött valójában a kártyás fizetés

2015. augusztus 18. 11:31

A nagy hazai fesztiválok látogatói már megszokhatták, hogy csak kártyával tudnak fizetni. A fizetési rendszerek egyre precízebbek, egyre gyorsabbak és biztonságosabbak - a fejlesztők azonban folyamatosan dolgoznak új megoldásokon, így már jövőre is izgalmas olyan újdonságok jöhetnek. A Pénzcentrum mutatja a Sziget fizetési rendszerének izgalmas kulisszatitkait.

A tavalyi 400 fős létszámot csökkentni tudtuk egy hatékony átszervezéssel, így 350 fő dolgozott a fizetési rendszer működésén az idei Sziget fesztiválon: a rendezvény méreteit jól mutatja, hogy 1 100-nál is több terminálon tudtak fizetni a látogatók

 - mondta el a Pénzcentrumnak a Szigeten Rőfös-Horváth Zsolt, a Festipay alkalmazást működtető Cardnet Zrt. kereskedelmi vezetője. (A legnagyobb fesztiválokon kétféle módon fizethetünk: a helyszínen feltölthető Festipay kártyával, illetve PayPass-os bankkártyával.) 

Az idei évben mind a VOLT fesztiválon, mind a Balaton Soundon és a Szigeten is nőtt a Festipay és a PayPassos kártyás fizetések száma.

Tavalyhoz képest is változott

A 2014-es adatokat felhasználva alakították idén a feltöltőpontok működését: azokon a részeken például, ahol éjszaka, hajnalban is sokan tettek pénzt a kártyájukra, idén is működtették non-stop a feltöltő-terminálokat. A másik fontos újítás pedig az volt, hogy míg eddigi kizárólag 2 abalakos feltöltőponti konténerek voltak, idén már azonban a konténerek egy része 4 ablakos volt, ami szintén jelentősen rövidítette a várakozási időt.

Az érintőkártyás fizetési terminálok mintegy 430 kereskedőnél voltak kihelyezve, a feltöltőpontokon közel 100 terminállal tudtak pénzt tenni kártyájukra a fesztiválozók.

Az idei év egyik legnagyobb újdonsága az volt, hogy egy az OTP és a Cardnet közötti közös POS fejlesztést valósítottunk meg, ami gyorsabbá és kényelmesebbé tette a bankkártyával történő feltöltéseket, ezáltal a feltöltés sebesessége nőtt, ezért kisebbek voltak a sorok.

- tette hozzá a kereskedelmi vezető.

Az idei Szigeten a látogató számára is tapasztalható újdonság volt, hogy a Festipay kártyához mobilalkalmazás is kapcsolódott. Ez azért volt hasznos, mert

  • a kártya adatait feltöltve regisztrálni lehetett azt, így ha elhagyta valaki, akkor azonnal le tudta tiltani
  • pontosan mutatta, hol, mennyit költöttünk.

Az applikáció elsőként androidon a Szigeten debütált itthon, külföldön pedig a kolozsvári Untold Fesztiválon. Az alkalmazást csaknem négyezren töltötték le.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jönnek az újdonságok

Mint azt a Pénzcentrum megtudta, az idei Szigeten (zárt körben) teszteltek egy olyan rendszert is, ami a feltöltőpontokat kihagyva kötötte össze a fesztiválkártyát az okostelefonnal.

Az alkalmazásba regisztrált bankkártyával közvetlenül tölthetjük fel fesztiválkártyánkat. Ezt a Cellum - hazai és nemzetközi piacon már jól működő - Cellum Mobile Next mobilfizetési rendszerének az applikácóba történő integrálásával valósítottuk meg.

- mondta Rőfös-Horváth Zsolt. Információink szerint jövőre ez már élesben fog működni a fesztiválon. A Cardnet szakértői szerint ugyankkor jobban tud majd működni az alkalmazás akkor, ha eltörlik az uniós roamingdíjakat: így a külföldiek is tudják majd használni az applikációt akkor is, ha épp nem találnak wifit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,


A fesztivál fizetőkártyája ugyanakkor már különféle kedvezmények, kuponok kezelésére is képes: az egyik italgyártó például pontgyűjtő akcióval rukkolt elő az idei Szigeten. Rőfös-Horváth Zsolt szerint a külföldi (franciaországi, romániai) fesztiválokon is hasonló trendeket tapasztalnak, ezekkel hamarosan Magyarországon is találkozhatunk: a pontgyűjtés, az okostelefonos összekötés mellett néhány éven belül az is elképzelhető lesz, hogy a belépéshez szükséges karszalagba építik majd a fizetési rendszert.

Ezek a digitális karszalagok egyébként a fizetés mellett belépési/jegyinformációkat is tartalmazhatnak, például a limitált férőhelyes rendezvényekre elektronikus beléptetést tesznek lehetővé.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem