17 °C Budapest
Gondot okoz a magyar családoknak a gyerekek nyári elhelyezése

Gondot okoz a magyar családoknak a gyerekek nyári elhelyezése

2015. július 19. 14:33

A családok számára a gyerekek nyári elhelyezése mellett aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent a családi nyaralás, közel negyedük nem is tervez idén közös kikapcsolódást. A legtöbb gyermek vagy a nagyszülőknél, vagy sporttáborokban tölti a szünidőt - derül ki a Profession.hu kutatásából.

A vezető állásportál által megkérdezettek harmada számára megterhelést jelent a gyermekek nyári táboroztatása - különösen a középfokú végzettségűek, illetve középvezető beosztásúak számára. A válaszadók 32 százalékának elsősorban nem szervezési, hanem anyagi megterhelést jelent gyermeke nyári táboroztatása.

Minden negyedik család otthon tölti a nyarat

A kutatásból az is kiderül, hogy az online kérdőívet kitöltők közel negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, tízből öten azonban ha csak pár napra is, de elmennek kikapcsolódni valahova. Ötven százalékuk belföldön nyaral, közülük legtöbben legalább egy hetet töltenek nyaralással. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14 százalék), sok családban pedig csak a gyermek nyaral (8 százalék).

Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb a nagyszülők segítsége

A kisebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, míg a szülők vagy a nagyszülők vigyáznak rájuk: a gyermekek fele nagyszülőknél, lakóhelyükön kívül alszik ilyenkor, de 45 százalékuk esetében előfordul, hogy a gyermekre csak napközben vigyáznak a nagyszülők. A nyári szünidő alatt a gyerekek 84 százaléka otthon eszik, azt, amit a szülő elkészít nekik. A gyermekek 40 százaléka valamilyen táborban tölti a nyár egy részét, minden harmadik gyermek "ottalvós" tábort választ, de gyakoriak a napközis táborok is (11 százalék).

Megoldást jelentenek, de költségesek a nyári táborok

A szülők túlnyomó több mint fele sporttáborokba küldi gyermekét, de népszerűek a készségfejlesztő táborok is (30 százalék), különösen a 8 és 14 év közötti gyermekek körében. A nyelvi táborok különösen 14 év feletti gyermekeknél válnak népszerűvé, közülük minden ötödik tölti a nyár egy részét nyelvtanulással. A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idősebb gyerekek otthon maradnak, a számítógép előtt

A kutatás eredményei szerint a nyolc évnél idősebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon tölti, a 15 és 18 év közöttiek fele egyedül. Ugyanez a korosztály a fiatalabbaknál átlagosan 20 százalékkal többen töltenek több időt a számítógép előtt, mint év közben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?