24 °C Budapest
Apró trükkök nyaraláshoz: így kerüld el, hogy vagyonokat kelljen fizetned

Apró trükkök nyaraláshoz: így kerüld el, hogy vagyonokat kelljen fizetned

2015. július 13. 11:00

Nyáron az iskolai szünidő és a szabadságok idején az év más időszakaihoz képest az ügyfelek a szokásosnál gyakrabban használják telefonjukat külföldön. Nekik nyújt segítséget a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fogyasztói tudatosságot támogató programjának animációs filmje: hasznos tanácsokkal látják el az utazókat.

Az NMHH fogyasztói tudatosságot előmozdító programjának hétfőn megjelent animációs filmje egy négytagú család külföldi nyaralásán keresztül mutatja be közérthetően a roamingolással, a külföldi mobilhasználattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az Európai Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein) egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint. Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok tavaly július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül.


A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, vajon szükséges-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a szolgáltatás, akkor a telefon a megfelelő beállítások alkalmazása mellett magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy azok ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH belül működő Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldaláról érhetők el.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva. A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?