5 °C Budapest

10 tipp: erre figyelj, amikor hosszabb időre elutazol

2015. június 11. 15:31

A nyugodt nyaralás érdekében érdemes néhány egyszerű, de hasznos előkészületet tenni, mellyel megóvhatjuk otthonunkat. A Groupama Garancia Biztosító az elmúlt évek tapasztalatai alapján most 10 olyan lépést gyűjtött össze, melyek segítségével elkerülhetünk egy betörést, amíg távol vagyunk.

  • 1. Már az utazás tervezésekor is érdemes előre beszerezni néhány kelléket, mely távollétünkben megóvja otthonunkat az illetéktelen behatolóktól. Egy térfigyelő kamera jó ötletnek tűnhet, de csak elrettentésnek jó. A tapasztalatok alapján a mechanikai védelem sokkal hatékonyabb, ezért érdemes az ajtókra több zárat szereltetni, ablakaink védelmét pedig rácsokkal és törés-biztos fóliákkal megerősíteni.
  • 2. Elterjedt eljárás a mozgásérzékelők beszerelése, általános hiba azonban, hogy csak a földszinten vannak kiépítve, noha a betörők sokszor az emeleti erkélyajtón vagy ablakon jutnak be. Figyeljünk erre is a riasztórendszer kialakításakor.
  • 3. Nem tűnhet fontosnak, de a levelekkel, szórólapokkal teli postaládák könnyen felkelthetik az potenciális betörők figyelmét, ezért távollétünk idejére érdemes megkérni valakit, hogy alkalomadtán ürítse annak tartalmát.
  • 4. Otthonunk védelmében fontos szerepet játszhatnak a szomszédok is, ezért érdemes az ő figyelmüket is felhívni az üresen maradó lakásra, hiszen óvó tekintetük, időnként a lakásban való mozgásuk akár egy betörést is megakadályozhat.
  • 5. Ha hosszabb időre elutazunk, előtte érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy a világítás különböző - előre beállított - időpontokban magától kapcsolódjon fel a lakás különböző pontjain. Így azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon vagyunk.
  • 6. Nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget nyújthat a betörőknek a ház falának megmászásához. A ház körül például ne maradjon létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk odabent, de mindenképpen zárható helyen.
  • 7. Igyekezzünk minél kevésbé feltűnően bepakolni csomagjainkat az autónkba, a nagy cipekedésegyértelmű jel a betörőknek, könnyen kikövetkeztethetik, hogy otthonunk egy ideig őrizetlenül marad.
  • 8. Indulás előtt még egyszer utoljára ellenőrizzük a nyílászárókat! Nem szabad nyitva, sőt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minősülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén. Attól, hogy csukottnak látszik, még nem biztos, hogy úgy is van, egy nyitva felejtett ablak később több bosszúságra adhat okot. Minden zárat zárjunk tehát be és ellenőrizzük is azt!
  • 9. Égető a vágy, hogy nyaralásunk élményeit a közösségi oldalakon azonnal megosszuk ismerőseinkkel, érdemes azonban ezt a nyaralás utánra tartogatni, hogy minél kevesebb ember figyelmét hívjuk fel figyelmet üresen maradt lakásunkra.
  • 10. A rendőrségi statisztikák szerint a betörések során a leggyakrabban ellopott értékek a készpénz, az ékszerek, de a kisebb műszaki cikkek is kedvelt célpontok, hiszen ezek könnyen mozdíthatóak és értékesíthetőek, ezért ellenőrizzük biztosításunkat is! Ha szerződésünk például nem nyújt az ékszerekre biztosítási védelmet, akkor ékszereinket vagy helyezzük trezorba a nyaralás idejére, vagy terjesszük ki lakásbiztosításunk fedezeti körét ezekre az értékekre is. Az utóbbi esetben egyeztessünk biztosítási szakértővel arról, hogy milyen mechanikai védelmet kell nyújtanunk a biztosított ékszereknek a lakáson belül!
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?