120 ezer pótdíjat akar behajtani a BKV

2015. május 8. 13:03

A BKV rájátszva arra a jogszabályra, hogy ha az utas 15 napon belül nem vitatja a fizetési meghagyást, akkor az végrehajthatóvá válik, 120 ezer felszólítást küldött postán. A felszólítások jelentős része már elévült pótdíjra vonatkozik - írja az Index.

A BKV egy semmiből előbukkant, négy éves, hiányos jegyzőkönyvű (nem aláírt) büntetést akar behajtani rajtam egy ezer éves diákigazolvány adatai alapján. Az egy dolog, hogy előbb harapnám le a kezem, mint hogy bliccelnék (mindig van bérletem), de ezt már csak úgy jogilag is hogy gondolják? Elévült az egész, ráadásul érvénytelen a jegyzőkönyv

 - sokadik ilyen posztot lehetett olvasni a napokban a közösségi oldalakon.

A BKV ugyanis elkezdte ősrégi pótdíj-követeléseit behajtani, a sokszor csak bediktált álköveteléseket is. Majdnem minden pótdíjkövetelés, amit a BKV küld ki, 2012 előtti, hiszen 2012-től 2015-ig a BKK intézte a követeléseket, ahol leállították az elévült követelésekkel zaklatást, mert többe került az adminisztrációja, mint amennyi hasznot hozott.

Idén év elején a BKK-n belül bekövetkezett változások miatt újra a BKV intézi a követeléskezelést, és úgy tűnik, visszatértek a régi szisztémához.

Az Index kérdésére, hogy hány 2012 előtti pótdíjkövetelést küldtek ki, azt a válaszolták, hogy 120 ezret.

De miért küldenek ki elévült követeléseket?

  • A követeléseknek csak egy része évült el.
  • Az elévülés nem zárja ki az önkéntes teljesítést.

Azt ugyan nehéz megérteni, hogy a minimum 2,5 éves követelések miért nem évültek el mind, ha az elévülési egy év, de fogadjuk el a választ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkérdezett jogászok szerint a BKV arra a jogi lehetőségre játszik rá, hogy ha a felszólító levél után küldenek egy fizetési meghagyást, és azt 15 napon belül az utas nem vitatja, akkor az végrehajthatóvá válik.

 Függetlenül attól, hogy a volt pótdíjazás, attól, hogy a pótdíj már rég elévült, vagy attól, hogy esetleg más diktálta be a pótdíjazott nevét.

Úristen, BKV-s fizetési felszólítást kaptam, mit tegyek?

  • Mindenképpen vegye át, mert ha nem veszi, akkor egy idő után beáll a kézbesítési vélelem, és az olyan mintha átvette volna.
  • Ha átvette, és nem ért vele egyet, vagy azt látja, hogy elévült, 15 napon belül kifogásolja meg.
  • Kifogást tehet az alkalmazott formanyomtatványon, személyesen, írásban az Akácfa utcai pótdíjazási irodában, postai úton a BKK Zrt. Pótdíjkezelés 1241 Budapest, Pf. 200 címen, a +36 1 3 255 255-ös telefonon, valamint mailen itt: potdijkezeles@bkk.hu. (A BKK honlapján megadott lehetőségek, valószínűleg továbbküldik a BKV-nak, ha már nem illetékesek.)
  • Ha pótdíjkövetelése nem évült el, és valóban megbüntették, akkor fizesse be az összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem