24 °C Budapest
120 ezer pótdíjat akar behajtani a BKV

120 ezer pótdíjat akar behajtani a BKV

2015. május 8. 13:03

A BKV rájátszva arra a jogszabályra, hogy ha az utas 15 napon belül nem vitatja a fizetési meghagyást, akkor az végrehajthatóvá válik, 120 ezer felszólítást küldött postán. A felszólítások jelentős része már elévült pótdíjra vonatkozik - írja az Index.

A BKV egy semmiből előbukkant, négy éves, hiányos jegyzőkönyvű (nem aláírt) büntetést akar behajtani rajtam egy ezer éves diákigazolvány adatai alapján. Az egy dolog, hogy előbb harapnám le a kezem, mint hogy bliccelnék (mindig van bérletem), de ezt már csak úgy jogilag is hogy gondolják? Elévült az egész, ráadásul érvénytelen a jegyzőkönyv

 - sokadik ilyen posztot lehetett olvasni a napokban a közösségi oldalakon.

A BKV ugyanis elkezdte ősrégi pótdíj-követeléseit behajtani, a sokszor csak bediktált álköveteléseket is. Majdnem minden pótdíjkövetelés, amit a BKV küld ki, 2012 előtti, hiszen 2012-től 2015-ig a BKK intézte a követeléseket, ahol leállították az elévült követelésekkel zaklatást, mert többe került az adminisztrációja, mint amennyi hasznot hozott.

Idén év elején a BKK-n belül bekövetkezett változások miatt újra a BKV intézi a követeléskezelést, és úgy tűnik, visszatértek a régi szisztémához.

Az Index kérdésére, hogy hány 2012 előtti pótdíjkövetelést küldtek ki, azt a válaszolták, hogy 120 ezret.

De miért küldenek ki elévült követeléseket?

  • A követeléseknek csak egy része évült el.
  • Az elévülés nem zárja ki az önkéntes teljesítést.

Azt ugyan nehéz megérteni, hogy a minimum 2,5 éves követelések miért nem évültek el mind, ha az elévülési egy év, de fogadjuk el a választ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkérdezett jogászok szerint a BKV arra a jogi lehetőségre játszik rá, hogy ha a felszólító levél után küldenek egy fizetési meghagyást, és azt 15 napon belül az utas nem vitatja, akkor az végrehajthatóvá válik.

 Függetlenül attól, hogy a volt pótdíjazás, attól, hogy a pótdíj már rég elévült, vagy attól, hogy esetleg más diktálta be a pótdíjazott nevét.

Úristen, BKV-s fizetési felszólítást kaptam, mit tegyek?

  • Mindenképpen vegye át, mert ha nem veszi, akkor egy idő után beáll a kézbesítési vélelem, és az olyan mintha átvette volna.
  • Ha átvette, és nem ért vele egyet, vagy azt látja, hogy elévült, 15 napon belül kifogásolja meg.
  • Kifogást tehet az alkalmazott formanyomtatványon, személyesen, írásban az Akácfa utcai pótdíjazási irodában, postai úton a BKK Zrt. Pótdíjkezelés 1241 Budapest, Pf. 200 címen, a +36 1 3 255 255-ös telefonon, valamint mailen itt: potdijkezeles@bkk.hu. (A BKK honlapján megadott lehetőségek, valószínűleg továbbküldik a BKV-nak, ha már nem illetékesek.)
  • Ha pótdíjkövetelése nem évült el, és valóban megbüntették, akkor fizesse be az összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?