Jól sikerült a tavalyi év a magyar szállodáknak

Jól sikerült a tavalyi év a magyar szállodáknak

MTI
2015. március 2. 12:33

Tavaly a magyarországi szállodák összes bruttó forgalma 10,2 százalékkal haladta meg az előző évit, 296,3 milliárd forintot tett ki - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) 2014-es évről készített elemzéséből.

A jelentés kiemeli, hogy 2014 január-december között a szállodákban a belföldi vendégéjszakák növekedése közel háromszor nagyobb volt a külföldi vendégéjszakák növekedésénél. A KSH adatai szerint 2014-ben a hazai szállodákban összesen 18 372 vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ami 4,6 százalékkal több volt bázisnál. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal 8 106-ra, a külföldieké 2,5 százalékkal 10 266-ra nőtt.

A magyarországi szállodák bruttó szobaárbevétele is nőtt, 112,3 százalékkal 167,14 milliárd forintra. A forgalom növekedésében szerepe volt, hogy az euró/forint átlagárfolyama tavaly 4,3 százalékkal volt gyengébb a megelőző évinél - írták.

A szállodák átlagos kihasználtsága 2014 január-december között 51,8 százalék volt, 2,1 százalékponttal magasabb a bázisnál.

A szállodákban beváltott összesen 13,708 millió forint értékű SZÉP-kártya a magyarországi hotelek belföldi 57,202 millió forintos szállásdíj-bevételének 24 százalékát tette ki. Tavaly decemberben a magyarországi szállodákban a vendégek összesen 799 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ami 22,6 százalékkal kisebb a 2013 decemberi 1,032 milliárd forintos forgalomnál.

A MSZÉSZ a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzése szerint a közép-európai régióban - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (Revpar) a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal Magyarországon nőtt.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 40,5 százalékát, a belföldi vendégéjszakák 9,4, a külföldiek 64,5 százalékát, a budapesti hotelekben töltötték el, az összes szállodai árbevétel 47,6 százaléka, a szobaárbevétel 52,3 százaléka jutott a fővárosra, ahol a szállodai kapacitás - szobaszám - 35,3 százaléka található.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szállodaszövetség jelentése kitért arra is, hogy kiemelkedően nőtt a szállodai vendégéjszakák száma az amerikai (11,1 százalék), a cseh (9 százalék), a brit (8,8 százalék) és a román (6,8 százalék) vendégek esetében. Az utóbbi hónapokban tapasztalat nagymértékű visszaesés következtében az orosz vendégéjszakákban éves szinten csak 0,7 százalékos volt a növekedés. A szomszédos országok közül Szlovákia (19,7 százalék) és Horvátország (13,9 százalék) esetében kiugró növekedést mértek. Ezzel szemben a hagyományosan legnagyobb piacok közül 2,2 százalékos visszaesés volt az osztrák és a német, illetve 1,3 százalék a francia relációban.

Az elemzésben megjegyzik, hogy az STR riport és a KSH magyarországi szállodákra vonatkozó adatai közötti eltérések oka, hogy a KSH adatszolgáltatása az összes hazai szállodát, míg az STR a vele szerződésben levő hotelek adatait tartalmazza. Ez utóbbiban az egy- és kétcsillagos szállodák adatai nem jelennek meg.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?