24 °C Budapest
Szinte biztos: nem itt lesz a dugódíj zónahatára

Szinte biztos: nem itt lesz a dugódíj zónahatára

2015. február 20. 10:03

A főpolgármester szerint 2016 végéig nem muszáj bevezetni Budapesten a dugódíjat az Európai Unióval kötött hallgatólagos megállapodás alapján. Tarlós István arról is beszélt, hogy a főváros 3-400 milliárd forintos uniós támogatást kaphat a 2014-2020-as hétéves uniós ciklusra. Így továbbra sem dőlt el, hogy mikortól és milyen zónahatárokkal vezetik be a dugódíjat.

Három alternatívája van egyelőre a zónahatároknak, ezek között valóban szerepel a Hungária körgyűrű, ám az újságokban olvasható Nagykörút egyáltalán nem szerepel. 2016 januárjától nem csak szándékunkban, de módunkban sincs bevezetni dugódíjat. Egyébként ma még jogszabály akadályozza ezt Magyarországon. Ha jól eltalált zónahatárok lesznek és igazságosan meghatározott díjak, nem lesz például duplikáció az útdíjjal, akkor nem ördögtől való gondolat.

- mondta Tarlós István, főpolgármester. A zónahatárokat egyébként ősszel jelöli ki a Fővárosi Közgyűlés. A dugódíj alapvetően elkerülhetetlen, miután 2005-ben ígéretet tett rá az előző városvezetés, és már 2013-ban be kellett volna vezetni.

Nem kis erőfeszítésünkbe tellett, hogy hallgatólagosan ezt a határidőt meghosszabbíthassuk az unióban

 - mondta Tarlós István, főpolgármester az InfoRádióban. A hallgatólagos megállapodás meddig szól, Budapest vezetője így válaszolt:

2016 végéig pillanatnyilag, az én ismereteim szerint.


Néhány napja az Európai Bizottság magyarországi képviselete arról tájékoztatott, hogy a 2009-ben aláírt szerződések továbbra is érvényben vannak és az eredeti rendelkezések tartalmazzák a dugódíj bevezetését, amelyet a 2007-2013-as költségvetési időszakban kellett volna végrehajtani. Mindez a bizottság tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy legkésőbb 2015-ig be kell fejezni a szükséges beruházásokat, a többi között a P+R parkolók építését. Az ezeket lezáró dokumentumokat 2017. március 31-ig kell benyújtani.

Tarlós István szerint a kormánnyal való megállapodás alapján kétmilliárd forintból épülhetnek őrzött P+R parkolók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Körülbelül 12 új őrzött P+R parkolót meg tudunk Budapesten építeni. Ez sok ezer férőhelyet jelent összességében. Valószínűleg a jelenleg készülőkkel és a 2010 óta elkészültekkel együtt ez a 12 már elegendő ahhoz, hogy a dugódíj bevezethető legyen.

-mondta Tarlós. A főpolgármester korábbi nyilatkozatát pontosítva jelezte, hogy a főváros nem 400-500, hanem 300-400 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben. A főpolgármester hozzátette, a végső összegtől függ, hogy 2020-ig lesz-e lehetőség a Hungária körút bővítésére és forgalomtechnikai javítására.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?