0 °C Budapest

5 tipp: erről sok SZÉP-kártyás nem is tud, pedig spórolhatna vele

2015. február 5. 06:01

A SZÉP-kártya az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem, de hiába használja nagyjából egymillió munkavállaló, mégsem mindenki ismeri elég alaposan. Pedig ha okosan forgatjuk, sokkal többet is kihozhatunk belőle, mint azt elsőre gondolnánk. A Pénzcentrum most öt olyan tippet mutat, amivel még jobban kihasználhatod a SZÉP-kártyában rejlő lehetőségeket.

1. Okosan az alszámlákkal!

A SZÉP-kártya három alszámlát tartalmaz:

  • szálláshely alszámla
  • vendéglátás alszámla
  • szabadidő alszámla

A három alszámla a fizethető szolgáltatásokban különbözik. A szálláshely alszámlát belföldi szálláshely, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra. A vendéglátás alszámlát étkezésre, gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra; a szabadidő alszámlát többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra használhatjuk fel.

Vannak azonban olyan szolgáltatások, amiket mindhárom alszámláról fizethetünk. Ezek a

  • szálláshely
  • a gyógyfürdő- és strandbelépő

2. Keresd az akciókat

Sok szolgáltató célozza meg akcióival a SZÉP-kártya birtokosokat. Egy kis keresgélés után könnyen találhatunk olcsóbb szálláshelyeket, belépőjegyeket is - van például olyan szálloda, ami 70 százalékos kedvezményt kínál. Sőt, egyre több olyan étterem is van, amelyik kedvezményes árakkal várja a SZÉP-kártyásokat.

3. Figyelj a lejárati határidőkre!

A kártya érvényessége a kibocsátás időpontjától számított 5 év, de még mindig akadnak, akik nem tudják, hogy ez nem egyezik meg a különböző időpontokban a kártyára töltött egyenlegek felhasználásának határidejével, ami minden kártyára utalt összeg esetében a feltöltés évét követő második naptári év május 31. Vagyis egy 2014. november 8-án a SZÉP kártyára feltöltött összeg legfeljebb 2016. május 31-ig használható fel. Idén májusban pedig a 2013-as juttatások járnak majd le.

Ha nem használjuk fel időben az összeget, akkor a munkáltatónknak visszautalják a kártyánkon megmaradt pénzt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az utalvány érvényessége nem hosszabbítható meg. Érdemes regisztrálni a kártyánkat a kibocsátónknál, hogy nyomon tudjuk követni az egyenleget.

4. Igényelj társkártyát

Családtagok a kártyabirtokos nélkül nem használhatják a SZÉP-kártyát, mert az névre szóló, és a vásárlást a bizonylat aláírásával kell hitelesíteni. De a SZÉP Kártya tulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy a Pihenő Kártyához tartozó utalványszámlához családtagjaik részére társkártyát igényeljenek 1500 forint + áfa díjért). A kártyabirtokos a 16. életévét betöltött közeli hozzátartozójának rendelhet társkártyát.

A SZÉP Kártyához igényelt társkártya a főkártyával teljesen azonos használatot tesz lehetővé az elfogadóhelyeken, de aktiválás nélkül ez sem használható. A keretösszege a főkártya tulajdonos utalványszámláján mindenkor rendelkezésre álló egyenleg.

5. Használj hozzá mobilapplikációt

Érdemes megnézni, hogy bankunknál találunk-e SZÉP-kártyához kapcsolható okostelefonos alkalmazást, illetve bankunk mobilbankjában tudjuk-e használni SZÉP-kártyánkat. Az alkalmazással könnyen nyomon követhetjük egyenlegünket, számlánk forgalmát, és gyorsan találhatunk közeli elfogadóhelyet. Így például ha egy ismeretlen városban kirándulunk, pillanatok alatt találhatunk olyan éttermet (akár térképes helymeghatározással is), ahol elfogadják SZÉP-kártyánkat.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?