23 °C Budapest

Ez a legolcsóbb módja a belföldi utazásnak: kiszámoltuk!

Pénzcentrum
2014. június 29. 11:02

Aki úgy dönt, hogy belföldön indul el nyaralni vagy fesztiválozni, mindenképp szembesül egy fontos kérdéssel: mivel menjek? Autó, busz vagy vonat, nem mindegy mit választunk, sem eljutási idő, sem költség szempontjából. Megnéztük, hogy a legnépszerűbb tóparti, illetve fesztiválvárosokba milyen feltételekkel lehet eljutni és melyik közlekedési eszköz lehet a legjobb döntés.

Elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy mennyi idő alatt lehet a különböző közlekedési eszközökkel eljutni kedvelt tóparti városokba és fesztiválhelyszínekre. Minden járműtípus esetén a lehető leggyorsabb (lehetőleg átszállásmentes) eljutási módot kerestük. Megvizsgáltuk azt is, hogy mennyibe kerül eljutni a kedvelt pihenőhelyekre. Vonatok esetén teljes árú jeggyel és InterCity pótjeggyel számoltunk. (Mára a vonatok jelentős része egyaránt kínál hagyományos gyorsvonati és InterCity vagonokat is, és mivel mindkettő pótjegyköteles célszerűbbnek láttuk - különösen a nyári melegben - a klimatizált IC kocsik választását feltételezni, a különbség mindössze 200 forint.) Autóbuszok esetén figyelembe kellett venni, hogy az országos járatok is pótjegykötelesek (a megtett kilométerektől függően), valamint a legtöbb esetben számolni kellett még a kötelező helybiztosítás 150 forintos díjával is. Autó esetén 7 l/100 km-es fogyasztást, valamint 403 forintos benzinárat és autópálya-használatot feltételeztünk, így kaptuk meg az eljutás költségét.

Úton a Balatonra

A balatoni városok mindegyikére igaz, hogy a lehető leggyorsabban - az M7-es autópályának köszönhetően - autóval érhetők el. Ha valaki tömegközlekedéssel szeretne lejutni a magyar tenger partjára, szinte minden esetben jobban jár (legalább néhány perccel), ha vonattal megy busz helyett. Az egyetlen kivétel Keszthely, ahova a vonatok majdnem egy órával hosszabb idő alatt érnek le, mint a buszok. Keszthelyre egyébként csak napi 2 sebes vonat közlekedik teljes egészében Budapestről, a többi járat csak a nagykanizsai gyors, illetve InterCity vonatok közvetlen kocsijaként éri el a Balaton nyugati kapuját.

A Balaton-parti városoknál a buszozás minden esetben 30 forinttal olcsóbb a vonatozásnál, ami elhanyagolhatónak tekinthető. Ennek oka a vasúti és autóbuszos egységes díjszabás, valamint az IC pótjegyek és a buszozáshoz szükséges kiegészítő jegyek árkülönbsége. Az autózás költsége minden esetben jóval magasabb, egy autóban azonban nem csak egy ember tud utazni, már három utas esetén olcsóbb egy főre nézve az autózás, mint a tömegközlekedés.

Miután megállapítottuk, hogy a buszozás és a vonatozás között érdemi árbeli különbség nincs, a legfontosabb döntési szempont a kényelmen felül az lehet, hogy melyik közlekedik sűrűbben a balatoni városok felé. Keszthelyt leszámítva egyértelműen a vasút a nyertes, Fonyódra pedig egyáltalán nincs közvetlen járat Budapestről. Ez nem meglepő, tekintve, hogy néhány éve szinte minden vonattal párhuzamos buszvonalat megszüntettek az előbbi jobb kihasználtsága érdekében. A meglévő közvetlen járatok többségében továbbhaladó távolsági járatok, melyek csak megállnak a Balaton partjánál.

Mi a helyzet a fesztiválokkal?

Megvizsgáltuk még néhány fesztiválhelyszín (Sopron (VOLT Fesztivál), Zamárdi (Balaton Sound), Szeged (SZIN), Miskolc (EFOTT)); valamint két kedvelt fürdőtelepülés (Agárd és Abádszalók) elérhetőségét is. Itt jóval nagyobb eltéréseket tapasztaltunk menetidő tekintetében. A busz minden esetben jelentősen lassabb a vonatnál, Sopron irányába például - a közvetlen járat hiánya miatt- több mint 5 órába telik autóbusszal eljutni. A vasút ráadásul három város esetében - Sopron, Miskolc és Agárd - versenyképes az autóval szemben is, 10 percnél kisebb az eltérés.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Útiköltség szempontjából is nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk, mint a Balaton-parti városok esetén. Bár továbbra is közel van a vonatozás és a buszozás ára, a ráérősek Miskolc felé több mint 400 forintot spórolhatnak, ha vonat helyett buszt választanak - igaz, át kell szállniuk. Abádszalók felé pedig a vonattal lehet több mint 500 forintot spórolni, igaz itt viszont a buszozó utasok azok, akiknek nem kell átszállniuk. Az autózás költsége változatlanul magasabb, Sopron és Abádszalók felé azonban 3 helyett már 2 utas esetén is jobban megéri az autót választani. Ezzel ellentétben Agárd irányában verhetetlen a vonat, 4 fő kell ahhoz, hogy olcsóbb legyen autóba szállni, mint vonatra ülni.

Ezek felé a célállomások felé sem találunk túl sok közvetlen buszjáratot, ellenben Miskolc felé napi 24 vonat közlekedik a fővárosból, ami még vonzóbbá teheti a sínen való utazást az autózással szemben.

Bár láthatjuk, hogy az autó nagyobb társaság esetén költséghatékonyabb és szinte minden esetben jelentősen gyorsabb, érdemes megfontolni más szempontokat is. Praktikusság szempontjából nem mindegy, hogy Budapesten belül honnan indulunk és a célállomáson belül hova érkezünk, nem elhanyagolható a környezettudatosság sem és olyan hétköznapi megfontolásokra is érdemes időt szánni, minthogy autózás esetén - a sofőr számára legalábbis - kiesik az út közbeni alkoholfogyasztás.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44