Hobbiból bírságoltak az ellenőrök a budapesti buszon

Pénzcentrum
2014. június 7. 08:00

Álellenőrök büntették meg a Pénzcentrum.hu olvasóját a BKK egyik járatán. Pontosabban valószínűleg nem is álellenőrök voltak, hanem olyan "igazi" ellenőrök, akik munkaidőn kívül, "hobbiból" bírságoltak. A dolog szépséghibája, hogy "elfelejtettek" igazolást, hivatalos nevén pótdíjelismervényt adni róla.

Különös történetről számolt be a Pénzcentrum.hu egyik olvasója. Egy hete, szombat délután utazott a BKK egyik buszjáratán. Odalépett hozzá egy ellenőr, és a menetjegyét-bérletét kérte. Olvasónknál egyik sem volt, ezt el is ismerte, és várta a büntetést. Az ellenőr elmondta, hogy bemutathatja utólag a bérletét, fizethet csekken, vagy választhatja a helyszíni bírságot. Olvasónk ez utóbbit választotta. Kifizette a pénzt, az ellenőr pedig visszaadta a visszajárót. Az utas várta, hogy igazolást, nyugtát kap a befizetésről, és az ellenőr biztosította is arról, hogy még nem végzett. De amikor a következő megállóba értek, hirtelen leszállt társaival együtt a járatról.

A történet kapcsán a megkerestük a közlekedési vállalatot, vajon szabályszerű volt-e ez az eljárás.

Mint azt a BKK a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott válaszában közölte, az ellenőr akkor járt volna el helyesen, ha helyszíni bírság kifizetése után egy úgynevezett pótdíjelismervényt állított volna ki a befizetett 8000 forintról. Ez az elismervény egy tömbből származó, sorszámozott, biztonsági elemekkel ellátott nyomtatvány. Erre az igazolásra kerül rá a pótdíjazás helyszíne (járatszám), időpontja, oka, valamint a jegyellenőr azonosítására szolgáló négyjegyű, ún. "karszalagszám" is. A karszalagszám megtalálható a kötelezően viselendő arcképes kitűzőn is. Az elismervény átvételét az utasnak alá kell írni, mégpedig azon az ellenőrző szelvényen, amelyből az igazolást a jegyellenőr kitépi. A helyszíni pótdíjazást a jegyellenőrök ellenőrzési jegyzékükön külön is megjelölik. Azaz a leírt eset messze nem volt szabályos.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon álellenőrökről volt-e szó, netán saját zsebre dolgozó hivatalos kollégákról. A BKK kellő részletességű információ hiányában nem tudta megmondani, kivel volt dolga olvasónknak. Konkrét adatok hiányában nem tudnak vizsgálatot sem indítani. Abban az esetben, ha egy utas hasonló esettel találkozik, bejelentést tehet a BKK-nál. Ezután a társaságnál vizsgálat indul, hogy valóban szabályellenes volt-e az ellenőr viselkedése. Ha indokolt, az ügy a rendőrséghez kerül, és ők nyomoznak tovább. Jelenleg is folyamatban vannak efféle eljárások.

Ebben az esetben, mivel olvasónk nem adott személyleírást, felkeresheti a jegy- és bérlet-ellenőrzési szakterületet, és az arcképes nyilvántartásból kiválaszthatja majd az ellenőrt. A hivatalos munkarend szerint egyébként azon a vonalon 15 perccel korábban befejeződött az ellenőrök munkaideje.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan kerüljük el, hogy átverjenek?

  • A BKK állományába tartozó jegyellenőrök fényképpel és azonosító számmal ellátott, szolgálati kitűzővel, valamint lila színű jegyellenőri karszalaggal kell, hogy rendelkezzenek. A kitűzőt jól látható módon, a felsőruházaton kell viselniük, karszalagjukat pedig az ellenőrzés megkezdése előtt a bal felső karjukra kell feltenniük.
  • Érdemes arra is figyelni, hogy a BKK jegyellenőreinek karszalagján nincs BKV-felirat, és a fehér-lila színvilág sem hasonlít a BKV sötétkék-zöld alapú karszalagjára. Az egyszínű zöld, szintén BKK-feliratos karszalagot és egyenruhát viselő, alvállalkozón keresztül foglalkoztatott biztonsági őrök főként a metróbejáratoknál és az éjszakai járatokon teljesítenek szolgálatot, ők azonban pótdíjazást nem végezhetnek.
  • Az ellenőrzést végző személy nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni.
  • Amennyiben a jegyellenőr önmaga kitűzővel és karszalaggal történő azonosítását megtagadja, vét a jegyellenőrzésre vonatkozó szabályok ellen. Ebben az esetben az utasnak jogában áll rendőri segítséget kérni a jegyellenőr azonosításához vagy a járművezetőnek jelezni a problémát.
  • Ha egy utas utazása során szabálytalan munkavégzést tapasztal valamely jegyellenőr részéről, akkor a történtek pontos helyének, idejének megjelölésével, és az érintett jegyellenőr azonosító számának vagy pontos személyleírásának megadásával jeleznie kell a BKK felé panaszát. A közlekedési társaság minden estben kivizsgálja a panaszt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?