13 °C Budapest

Nyugdíjasok, figyelem! Tegnap nagyon fontos határidő járt le

Pénzcentrum
2014. április 1. 19:00

Március 31-én lejárt a nyugdíjasbérlet-igazolványok meghosszabbításának határideje. Mától már csak az idén érvényesített bérletigazolvánnyal vehetik igénybe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szolgáltatásait a 65 éven aluli nyugdíjasok.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a napokban megkezdte a 2015. március 31-éig érvényes utazási utalványok kézbesítését. A 65 év alatti nyugdíjasok utazási kedvezménye - egyes kivételektől eltekintve - alapvetően az ellátottak utazási utalványával vehető igénybe. A tavalyi utalvány alapján kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok érvényességi ideje 2014. március 31-én lejárt, azokat az új utazási utalvánnyal lehet meghosszabbítani - olvasható a BKK közleményében.

Érdemes még az áprilisi bérletvásárlást megelőzően meghosszabbíttatni a nyugdíjasbérlet-igazolványok érvényességét. Az érvényesítés jelentős számú nyugdíjast érint, ezért a sorban állások elkerülése érdekében ajánlott, hogy ezt csúcsidőn kívül, tehát hétvégén vagy napközben (10 és 15 óra között) tegyék meg az érintettek.

Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

Az utazási kedvezmény hatálya a Magyarország területén belföldi forgalomban a helyi és helyközi menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatásokra terjed ki.

A kedvezmény egy jogcímen vehető igénybe.

Az "Ellátottak utazási utalványá"-t a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a tárgyév március 31-éig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

Az utazási utalványt minden jogosult azonos módon, vonalkóddal ellátott, átvételi elismervényes küldemény formában kapja meg.

Az "Ellátottak utazási utalványa" minden év január 1-jétől a követő év március 31-éig érvényes. Felhasználható vasúton, HÉV-en, helyközi és elővárosi autóbuszon, kompon és réven történő közlekedésre.

A vasúti személyi szállításban az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes. A kedvezmény helyjegyre és pótjegyre nem érvényesíthető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Kivételt képeznek:

  • a 3 év alatti, külön ülőhelyet nem foglaló gyermekek,
  • a hadirokkantak (igazolt esetben kísérője), és a hadiözvegyek.

Az utalvány:

  • 16 alkalommal 50 százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére,
  • 2 alkalommal 90 százalékos kedvezmény igénybevételére jogosít.

A jogosult választása szerint 2 db 50 százalékos mértékű kedvezmény egyidejű felhasználásával 1 db 90 százalékos kedvezmény érvényesíthető.

Az érvényesítés módja:

  • az utazási utalványra feljegyzésre kerül az utazás megkezdésének helye és ideje a jegy váltásakor,
  • egy utazási alkalomnak számít a kiindulási és célállomás közötti egyirányú, de több közlekedési eszköz használata is, mely esetben az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig vehető igénybe a kedvezmény.

Az utalvány pótlására, cseréjére abban az esetben van lehetőség, ha:

  • a jogosult az utalvány eltulajdonításának tényét rendőrségi jegyzőkönyv, bejelentés vagy feljelentés útján igazolja, vagy
  • az utalvány elháríthatatlan ok miatt megsemmisül: árvíz, földrengés, egyéb természeti katasztrófa.
  • Az egyéb ok miatt megrongálódott utalvány a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz történő visszajuttatása esetén kicserélhető.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20