20 új határátkelő nyílhat Magyarországon

MTI
2014. március 6. 08:31

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán a Parlamentben fogadta Sebastian Kurz osztrák külügyminisztert és delegációját. Tárgyalásukon új határátkelők építése is szóba került.

Fülöp Judit, az államtitkár sajtófőnöke közölte: a felek megállapodtak abban, hogy a két ország közötti jó együttműködés közös érdek, hiszen gazdasági teljesítményük kölcsönösen függ egymástól. Ausztria mára hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnere, a két ország kereskedelmi forgalma 9 és 10 milliárd euró között alakul és ezzel egy időben Ausztria a negyedik legnagyobb tőkebefektető Magyarországon - olvasható közleményében.

Az osztrák beruházások állománya elérte a 9 milliárd eurót, a magyar kormány pedig a közelmúltban stratégiai megállapodást kötött két nagy osztrák céggel, a Leier Hungária Kft.-vel és a Prinzhorn Csoporttal.

Közleménye szerint Szijjártó Péter kiemelte a határ menti együttműködés fontosságát és megerősítette, hogy a már meglévő huszonkilenc, határon átnyúló útkapcsolat mellé a magyar kormány elkötelezett húsz új határátkelőhely megépítésére a 2014 és 2020 közötti időszakban.

A külügyminiszter és az államtitkár beszélt az ukrán helyzetről is, amellyel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország egy demokratikus Ukrajnában érdekelt, a nyelvtörvény eltörlését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?