14 °C Budapest

Szmogriadó: mikor kell letenni Budapesten az autókat?

Pénzcentrum
2014. január 29. 07:59

A tegnapi mérési eredmények hajnali értékelése alapján vált biztossá, hogy csak a szmogriadó tájékoztatási fokozatának feltételei teljesültek, így a fővárosban nem lesz gépjárműforgalom korlátozás 2014. január 30-án, csütörtök reggel 6 órától. Ugyanakkor a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon jelentős javulás nem várható.

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2014. január 27-én a város összes üzemelő 11 mérőpontján, 2014. január 28-án 6 helyen meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3). Az egy napra számított átlageredmények 2014. január 27-én 5 mérőponton a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is meghaladták, ez a feltétel 2014. január 28-án 1 mérőponton teljesült.

A meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon jelentős javulás nem várható, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - FPH061/947-11/2014 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket haladhatja meg.
A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja, két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20