2 °C Budapest

Ősszel "minden" megváltozik a pesti tömegközlekedésben

2013. július 17. 09:04

Szeptember végén startol a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiépített új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer, a Futár. A 6,7 milliárd forintos beruházás a műholdas nyomkövetés révén megkönnyíti az utastájékoztatást is - írja a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A járművek kétharmadát már felszerelték az új rendszerrel, és kevés kivétellel már mindenhová kihelyezték az új utastájékoztató kijelzőket is.

A jelenlegi tesztüzem nem problémamentes, de a BKK azt ígéri: az átadás után a rendszer stabil lesz. Az új rendszer által szinte méterre és másodpercre pontosan megállapítható lesz a BKV járműveinek helyzete.

A Futár kiépítése eddig 1500 járművön - 1408 autóbuszon és 92 trolibuszon - történt meg, ami a felszerelni kívánt állomány kétharmada. A buszok és trolibuszok szerelése lassan befejeződik és már nekikezdtek a villamosok átalakításának.

A projekt leglátványosabb eleme a 263 megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezés lesz, ezek 95 százalékát már telepítették, szeptember 20-ig a maradék 15 kijelző is a helyére kerül.

A 6,7 milliárdos - uniós támogatással megvalósuló - beruházás fővállalkozója a Synergon, a rendszer lelkét" a német IVU szállítja, míg a közterületi kijelzőket a szintén német Lumino. A Futár a BKV két elavult, több mint 20 éves, egymással átjárást nem biztosító forgalomirányítási, illetve utastájékoztatási rendszerét váltja fel.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?