Külföldre mész nyaralni? Jobb, ha tisztában vagy az útipatikával

Pénzcentrum
2013. július 16. 18:31

Teljesen átsült és átfőtt ételeket fogyasszanak a magyar turisták a déli vagy egzotikus országokban - tanácsolja az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

A Dél-Európai országokban a betegségek nagy része védőoltások nélkül is megelőzhető. Ezeken a területeken a hasmenés, a magas UV-sugárzás és egyéb fertőzések tehetik tönkre a nyaralást. A főorvos szerint mindig jól átfőtt vagy sütött ételeket fogyasszunk, rendszeresen mossunk kezet, így a fertőző betegségek többsége elkerülhető.

Egzotikus országokban azonban már szükség van védőoltásokra . A védőoltásokat legkésőbb 10 nappal az utazás előtt kell beadatni, azonban a biztos védelemért már célszerű hat héttel előbb megkapni. A szúnyogok csípésével terjedő betegségek közül a malária ellen már van védőoltás, azonban dengue vírusos fertőző betegség ellen nincs, ezért a szúnyogriasztásra szintén figyelni kell.

Az Országos Epidemiológia Központ honlapján "utazás és egészség" címszó alatt 38 nemzetközi ajánlás alapján készült útipatika tervet találhatnak a készülődök. Jelenik Zsuzsanna szerint a legfontosabbak a sebellátáshoz szükséges eszközök, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek, olló és csipesz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16