4 °C Budapest

Külföldre mész nyaralni? Jobb, ha tisztában vagy az útipatikával

Pénzcentrum
2013. július 16. 18:31

Teljesen átsült és átfőtt ételeket fogyasszanak a magyar turisták a déli vagy egzotikus országokban - tanácsolja az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Dél-Európai országokban a betegségek nagy része védőoltások nélkül is megelőzhető. Ezeken a területeken a hasmenés, a magas UV-sugárzás és egyéb fertőzések tehetik tönkre a nyaralást. A főorvos szerint mindig jól átfőtt vagy sütött ételeket fogyasszunk, rendszeresen mossunk kezet, így a fertőző betegségek többsége elkerülhető.

Egzotikus országokban azonban már szükség van védőoltásokra . A védőoltásokat legkésőbb 10 nappal az utazás előtt kell beadatni, azonban a biztos védelemért már célszerű hat héttel előbb megkapni. A szúnyogok csípésével terjedő betegségek közül a malária ellen már van védőoltás, azonban dengue vírusos fertőző betegség ellen nincs, ezért a szúnyogriasztásra szintén figyelni kell.

Az Országos Epidemiológia Központ honlapján "utazás és egészség" címszó alatt 38 nemzetközi ajánlás alapján készült útipatika tervet találhatnak a készülődök. Jelenik Zsuzsanna szerint a legfontosabbak a sebellátáshoz szükséges eszközök, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek, olló és csipesz.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35