Sétálóutca lehet a Király utca

Pénzcentrum
2013. április 4. 09:32

A VI. és a VII. kerület önkormányzata is egyetért abban, hogy ki kell zárni a forgalmat a Király utca Nagymező utcán belüli szakaszáról. A BKK szakemberei most tervezik, mi lenne a legjobb módszer erre, szerintük 2014-re valósulhat meg a projekt, írja az Index.

Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere nemrég egy sajtótájékoztatón elejtett egy megjegyzést arról, hogy a Király utca Nagymező utcán belüli részét sétáló utcává akarják alakítani. Azt mondta, ezt a tervet a VI. és VII. kerület is teljes mértékben támogatja. Hassay szerint parkolóhelyeket kell megszüntetni, amiket zöld területekkel akarnak kiváltani, hogy a gyalogosok jobban érezzék magukat, mert a szép, esztétikusabb környezet kedvez a kereskedelemnek. "Szívesebben sétálnak az emberek, ha zöldet látnak" - mondta. A sétálóutcává alakítás még tervezési stádiumban van, az érintett önkormányzatok a Budapesti Közlekedési Központtal tárgyalnak arról, pontosan hogyan tudnák mentesíteni ezt a szakaszt a forgalom alól. Céljuk az átmenő forgalom kizárása, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása.

Jelenleg a BKK vizsgálja, milyen eszközökkel lehet elérni, a sétálóutcává alakítást: a szakaszos lezárás, az egyirányú szakaszok egymással szembeni irányú váltakozó használata jelent-e jobb megoldást. Ezt követően születhet döntés a részletes tervezési munka végrehajtásáról még 2013-ban, a tényleges átalakulás pedig legkorábban 2014-re valósul meg.

A Király utca Nagymező utca és Károly körút közötti szakaszának átépítése 2005-ben történt meg, 2010-ben pedig fel kellett újítani. Annak ellenére, hogy ez a szakasz átépült (sebességcsökkentésre ösztönző vonalvezetés, díszburkolatú járdafelületek épültek), az átmenő forgalom nem csökkent az utcában, mert a Király utcát a Nagykörút felől továbbra is sokan használják menekülőútként, mivel ez a szakasz végig a belső területek felé egyirányú - indokol a BKK válaszában. A járda szűk, jobb időjárás esetén az utcában kifejezetten torlódik a gyalogosforgalom, miközben araszolnak az autók az egy sávos díszburkolatos utcán. Az utca mai forgalmi rendje tehát messze nem tökéletes - vélik a BKK szakértői.

Egy lehetséges megoldás az átmenő forgalom kizárása egy egyszerűbb forgalomtechnikai beavatkozással (a Király utca egy szakaszának ellenirányúvá fordításával az utca "menekülő" funkciója megszűnne), de van egy jóval költségesebb is, a "faltól-falig" történő teljes átépítés a mostani útpálya szintbe emelésével, a parkolási rend átalakításával, a gyalogos és kerékpáros felületek növelésével. Ezen verziók között a forgalmi hatáselemzések és a költségvetési lehetőségek függvényében születik majd döntés - írja a hivatalos válasz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BKK azzal magyarázza ennek szükségességét, hogy az Andrássy út - Nagykörút - Baross utca - Kiskörút által határolt negyed (és az Opera környéke) az utóbbi években nemzetközi szinten jegyzett kulturális átalakuláson ment keresztül: a Király utcában és annak környékén is koncentráltan jelentek meg vendéglátóipari egységek és üzletek, a környék kulturális és turisztikai értéke folyamatosan növekszik, ami a gyaloglási-kerékpározási feltételek javítását és a gépjármű-forgalom további csillapítását teszi szükségessé.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?