BKV: csak fél évre elég a pénz

Pénzcentrum
2013. február 1. 09:06

A főváros várhatóan csak az első fél évre rendeli meg a BKV szolgáltatásait, a második fél évre majd az addig beérkező források arányában szerződik - olvasható a Népszabadságban.

A városvezetés a lap pénteki száma szerint csak a közösségi közlekedés finanszírozása nélkül képes az önkormányzati törvény előírásainak megfelelő "nullszaldós" költségvetést készíteni az idei évre. A hatályos rendelkezések értelmében a helyhatóságok nem tervezhetnek működési hiányt. Márpedig az idén 142 milliárdos büdzsével működő közlekedés egész évi finanszírozásához a kormánypárti városvezetés számításai alapján is hiányzik 30 milliárd. Kevésbé baráti becslések ennek a duplájáról szólnak.

A lap szerint erre a városvezetési szándékra utal a címoldallal és az aláírásokkal együtt is alig kilencoldalas budapesti költségvetési koncepció, amelyben Tarlós István főpolgármester és helyettese, Bagdy Gábor siet leszögezni: a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani a közösségi közlekedés szolgáltatásait.

A menetdíjbevételből, a fővárosi támogatásból és az iparűzési adóból éppen a fele jön össze az idei BKV-BKK-költségvetésnek. A hiányzó több tízmilliárdot képtelenség önmagában a szolgáltatás színvonalának csökkentésével áthidalni. A heti egy szünnap "alig" négy-ötmilliárd forintot hozna, hasonlóan a buszvonalak negyedét érintő járatritkításhoz - írja a lap, hozzátéve, hogy kormánytámogatás nélkül aligha oldható meg a helyzet.

 

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17