BKV: csak fél évre elég a pénz

Pénzcentrum
2013. február 1. 09:06

A főváros várhatóan csak az első fél évre rendeli meg a BKV szolgáltatásait, a második fél évre majd az addig beérkező források arányában szerződik - olvasható a Népszabadságban.

A városvezetés a lap pénteki száma szerint csak a közösségi közlekedés finanszírozása nélkül képes az önkormányzati törvény előírásainak megfelelő "nullszaldós" költségvetést készíteni az idei évre. A hatályos rendelkezések értelmében a helyhatóságok nem tervezhetnek működési hiányt. Márpedig az idén 142 milliárdos büdzsével működő közlekedés egész évi finanszírozásához a kormánypárti városvezetés számításai alapján is hiányzik 30 milliárd. Kevésbé baráti becslések ennek a duplájáról szólnak.

A lap szerint erre a városvezetési szándékra utal a címoldallal és az aláírásokkal együtt is alig kilencoldalas budapesti költségvetési koncepció, amelyben Tarlós István főpolgármester és helyettese, Bagdy Gábor siet leszögezni: a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani a közösségi közlekedés szolgáltatásait.

A menetdíjbevételből, a fővárosi támogatásból és az iparűzési adóból éppen a fele jön össze az idei BKV-BKK-költségvetésnek. A hiányzó több tízmilliárdot képtelenség önmagában a szolgáltatás színvonalának csökkentésével áthidalni. A heti egy szünnap "alig" négy-ötmilliárd forintot hozna, hasonlóan a buszvonalak negyedét érintő járatritkításhoz - írja a lap, hozzátéve, hogy kormánytámogatás nélkül aligha oldható meg a helyzet.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?