Újabb kínai élelmiszer-botrány Magyarországon

Pénzcentrum
2013. január 31. 14:37

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei tegnap 5000 kg távol-keleti élelmiszer forgalmazását tiltották be. Az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető.

A közel 5 tonna távol-keleti élelmiszer lefoglalását eredményező akció eredetileg a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a NÉBIH kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is.

Fotó: NÉBIH


A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a NÉBIH ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység.

Fotó: NÉBIH


További intézkedésig a hatóság elrendelte a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését. A jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket elkobozza a hatóság. Az eljárás végeztével várhatóan jelentős nagyságú élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabnak ki.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?