Pörög a hostel-piac: mindenki az olcsó szállást keresi

Pénzcentrum
2012. július 12. 08:35

Öt év óta idén érezhető először fellendülés a hostelpiacon. A hosteleket nemcsak az alacsony árak, hanem a sajátos hangulat miatt választják a látogatók. Jellemzően az európai körútra induló hátizsákos turisták foglalják el a 10-20 eurós szálláshelyeket - írja a Napi Gazdaság.

A válság hatásai a hostelek piacán leginkább 2010-ben és 2011-ben érződtek, az elmúlt öt évben az idén tapasztalható először emelkedő tendencia a forgalomban − mondta Bényi Árpád, az Interflat Hostel és Apartmanház tulajdonosa. Nemcsak az alacsony árak, hanem a "hostel-hangulat", az ismerkedés és a közösségi élet miatt választják a külföldi turisták a budapesti hosteleket. A hostelforgalom nyáron folyamatosan nagy, az általunk megkérdezett hostelek 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek. Különösen a Sziget Fesztivál idején ugrik meg a forgalom, a fesztivált követő napon tele vannak a hostelek − tette hozzá Bényi. Az európai egyetemek tavaszi és őszi szünetei is megnövelik a vendégek számát, hiszen az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Ázsiából Európába érkező, 21 év körüli cserediákok legtöbbje ilyenkor utazik el más európai országokba − mondta a Big Fish Hostel egyik munkatársa. Míg az európai utazókra az jellemző, hogy az olcsó repülőjáratokhoz igazítják úti céljaikat, és két-három éjszakára, jellemzően hétvégére maradnak az adott helyen, a tengerentúlról, Ázsiából érkező hátizsákos turisták akár öt-tíz országba is ellátogatnak egy út során − mondták el Nils Jendri és Puskás Veronika, a Wombat's hostellánc budapesti hostelének vezetői.

Az egy hónapja megnyitott Wombat's 461 férőhelyével Budapest legnagyobb hostele, a második legnagyobb budapesti hostel csak 70-80 ággyal rendelkezik. A bécsi központú hostelláncnak már van három hostele Bécsben, egy Münchenben és egy Berlinben. A hostel vezetői azért döntöttek a budapesti hostelnyitás mellett, mert a turisták többsége az útikönyvekben leírt útvonalakat követi, és Budapest központi helyszínnek számít a Berlin−Prága−Bécs−München−Balkán célpontok között, akár olcsó repülőjárattal, akár vonattal érkeznek a látogatók. A turisták jellemzően két-három, de maximum hét napig maradnak − mondta Jendri és Puskás. A budapesti és általában az európai piac is sokszereplős, csak néhány olyan nagyobb hostellánc működik, amelynek több országban is vannak szálláshelyei.

Az árak a hostelek többségében rugalmasak: a fesztiválok idején és a nyári főszezonban (elsősorban júliusban és augusztusban) emelkednek, de mivel sok nem hivatalosan működő, lakásból kialakított hostel működik a városban, az árakból gyakran alkudni is lehet. Az olcsóbb, 8-10 ágyas szobákra is ugyanolyan nagy a kereslet, mint a 2-4 ágyas apartmanokra, szobákra. Az árak 10−20 euró között alakulnak. A turisták többsége a hostelkereső weboldalakon talál szállást, ahol el tudja olvasni a hostelről érkezett visszajelzéseket is, a foglalások döntő többsége minden hostelnél ezeken az oldalakon történik − mondta a Big Fish Hostel munkatársa. A családias hangulat, a tisztaság, az alkalmazottak segítőkészsége és a központi elhelyezkedés jelentik a legfontosabb szempontot a hostelkeresők számára − mondták az általunk megkérdezett hostelek munkatársai.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm